nieuws

‘Grootzakelijke markt eist beoordeling naar BRL’

bouwbreed 59

‘Grootzakelijke markt eist beoordeling naar BRL’

Bedrijven die de grootzakelijke markt willen bedienen ontkomen er niet aan hun producten te laten beoordelen volgens de geldende richtlijn, meent GreenPower Nano. Het hydrofobeermiddel GPN Steen S14 voldoet volgens het Groningse bedrijf als enige in Nederland aan de recent ontwikkelde BRL 1154.

Silicium is volgens Marcel Haring van GreenPower Nano het belangrijkste bestanddeel van het hydrofobeermiddel. Het zorgt voor “een enorm sterke semi-permanente chemische moleculaire verbinding met de ondergrond”. De coating dringt er ruim 5 millimeter in door. Het silicium vormt feitelijk een laagje glas om de moleculen van de ondergrond en sluit die zo van de omgeving af, zegt Haring. “En omdat de afwerking in de ondergrond trekt blijft de beschermende werking ook behouden wanneer een oppervlak beschadigd raakt.” Het materiaal wordt in vloeibare vorm aangebracht. Na de applicatie verdampt de drager, waardoor het silicium overgaat in een gelfase die daarna verder uithardt. De goede werking van hangt mede af van de omstandigheden (droog en schoon) en houdt zeker meer dan tien jaar aan.

De eigenschappen van het materiaal komen goed van pas bij bijvoorbeeld het beschermen van gevels tegen indringend vocht. In Zandvoort hoopt de fabrikant de afwerking te kunnen toepassen op het appartementencomplex. De woningen staan aan de boulevard, het materiaal moet indringen van zout zeewater verhinderen. “De combinatie van vocht en zout is funest voor muurankers”, zegt Haring. “Die roesten op den duur weg, zodat hele stukken metselwerk kunnen losraken.” Zout trekt ook vocht aan dat in de winter kan bevriezen, waardoor het uitzet en zo stukken uit de steen kan breken.

De praktijk leert GreenPower Nano dat zijn S14 ook de regen weert uit betonnen dakpannen. “Sneldekkers uit de jaren zestig blijken poreus te worden en doen steeds minder waarvoor ze zijn bedoeld”, constateert Haring. De pannen kunnen naar zijn ervaring op het dak blijven liggen als ze worden geïmpregneerd. Op oudere kunststof kozijnen kan de verkrijting worden bestreden.

Het aanbrengen van het materiaal is in alle gevallen een karwei voor specialisten, benadrukt zijn collega Michaël Goedhart. Het is een applicatie op hoog niveau. Om die reden zegt Goedhart de S14 niet te leveren als los product om zelf aan te brengen. In plaats daarvan schakelt het bedrijf applicateurs in die een passende opleiding hebben genoten bij DTS in Emmen.

Het projectbureau de GreenPower Nano Surface Technology Group bereidt toepassingen voor met vaste samenwerkingspartners. Dat zijn onder andere Van Gansewinkel en SealteQ-Group. “Op die manier hebben we alle benodigde disciplines bij de hand”, zegt Goedhart.

Afhankelijk van de samenstelling kan de coating op poreuze en gladde oppervlakken worden gebruikt , op het glas van zonnepanelen en op textiel. Op die manier zijn alle onderdelen van een bouwwerk bestand te maken tegen weer en wind en tegen vervuiling. Een landelijk werkend bouwbedrijf wil dat GreenPower Nano in een project complete woningen onder handen neemt met zijn middelen.

Reageer op dit artikel