nieuws

Strak zonnedak dankzij uitgekiende details

bouwbreed 1415

Strak zonnedak dankzij uitgekiende details

Warme zonnepanelen hebben een lager rendement dan koele. Daarom besteedt Aerspire veel aandacht aan de details van de natuurlijke ventilatie onder haar zonnedak.

1 Dakpansgewijs

Niet alleen de bovenzijde, maar ook de onderzijde van de panelen van Aerspire is van glas. Dat geeft ze volgens Esther Philipse een langere levensduur dan panelen met alleen een folie aan de onderzijde. Na verloop van tijd laat die toch vocht door. De panelen vallen dakpansgewijs over elkaar, een dampdoorlatende folie is het enige dat nodig is om een waterdicht dak te garanderen.

2 Schoorsteenwerking

Kristallijne zonnecellen moeten goed worden gekoeld. De luchtspouw onder de panelen heeft een schoorsteenwerking. Daarvoor zijn speciale details ontwikkeld, zowel bij de goot, waar de lucht onder de pannen komt, als in de nok, waar de lucht het dak weer verlaat. Zelfs de doorsnede van de montageprofielen is er op afgestemd. De gestroomlijnde vorm blokkeert de luchtstroom nauwelijks en stuurt de lucht zo snel mogelijk terug naar het paneel. Daardoor worden alle cellen, ongeacht hun plaats in het paneel, even goed gekoeld.

3 Paspannen

Naast energiewinning en kwaliteit was esthetica een belangrijke reden voor de ontwikkeling van het ge ïntegreerde zonnedak. Aerspire besteedt dus veel aandacht aan de randafwerking. De paspannen zijn op precies dezelfde manier geproduceerd als de PV-panelen: glas op glas met een donkere folie ertussen. Alleen wekken ze geen stroom op.

4 Uitzettingscoëfficiënt

Omdat Aerspire geen gootjes of andere profielen gebruikt, blijft er geen vuil achter op het dak. Ook ontstaat geen probleem door verschillende uitzettingscoëfficiënten van de gebruikte materialen. Die combinatie van details is volgens Philipse de reden dat een project in Eindhoven met het Aerspire-dak vorig jaar tot het mooiste zonnestroomproject van Nederland werd verkozen. De panelen liggen ook op het dak van de mobiele starterswoning Heijmans ONE.

Reageer op dit artikel