nieuws

Miljoenenschade na Utrechtse epc-blunder

bouwbreed Premium 261

Miljoenenschade na Utrechtse epc-blunder
Dura Vermeer

Door gebrekkige communicatie tussen stadverwarmingsleverancier Eneco en de gemeente Utrecht moeten meer dan duizend woningen worden aangepast om de epc-norm te halen. De gemeente verleende bijna een jaar lang bouwvergunningen waarbij voor de stadsverwarming een te hoge energieprestatie werd berekend.

Door die hoge berekening van stadswarmte hebben veel ontwikkelaars in hun woningontwerp afgezien van zwaardere isolatie of andere energiemaatregelen om de norm te halen. Daardoor zijn zo’n 1200 woningen, waarvan een klein deel al is gebouwd, goedgekeurd terwijl ze de epc-norm objectief niet halen. De woningen staan gepland in Leidsche Rijn, maar ook in andere delen van de stad waar van stadswarmte gebruik kan worden gemaakt.

Oude berekening

Het slechtere rendement komt doordat Eneco voor de stadsverwarming minder gebruik kan maken van industriële restwarmte, en daardoor energie uit minder schone bronnen moet gebruiken. Het Utrechtse stadsbestuur kwam daar pas achter nadat projectontwikkelaars de lokale krant hadden getipt over de situatie. Uiteindelijk bleek dat Eneco de gemeente al in mei 2015 over de slechtere energieprestaties heeft geïnformeerd, maar dat het bij ambtenaren op de plank is blijven liggen. Ondertussen werden er nog steeds omgevingsvergunningen verleend met de oude berekening.

In de gemeenteraad en bij het stadsbestuur bestaat nog steeds verwarring over de precieze gevolgen. Waarschijnlijk kan de gemeente de inmiddels verleende vergunningen niet meer terugdraaien, maar moeten de huizen wel voldoen aan de epc. Volgens de gemeente zijn dat kosten van maximaal 1700 euro voor bijvoorbeeld pv-panelen. Wie voor die extra kosten gaat opdraaien is onduidelijk, maar de gemeenteraad wil voorkomen dat uiteindelijk de bewoners en kopers die moeten betalen.

Stadswarmte

Het conflict kan ook Eneco duur komen te staan. De wijk Leidsche Rijn heeft geen gasnetwerk, omdat eind jaren negentig werd besloten om de wijk geheel te verwarmen met stadswarmte. Ieder huis is daardoor verplicht om een contract met de leverancier af te sluiten. De overeenkomst werd destijds aangegegaan met het gemeentelijk energiebedrijf Remu, maar inmiddels is dat in handen van Eneco. In een brief aan de gemeenteraad stelt het stadsbestuur dat die overeenkomst nog stamt uit een oud tijdsgewricht, en toe is aan een heroverweging. Na twintig jaar zijn er inmiddels genoeg alternatieven om een huis te verwarmen zonder gas, zoals warmte/koude-opslag of warmtepompen.

Maar de gemeente ziet wel een potentieel probleem: als er geen afnameverplichting meer is, dan kan het zo zijn dat de energieleverancier alsnog wordt verplicht om een gasaansluiting aan te leggen. Volgens het college van burgemeester en wethouders is dat een stap terug. De gemeente wil het bewoners van huizen met stadsverwarming wel makkelijker maken om het contract met Eneco op te zeggen. Nu rekent het energiebedrijf nog zo’n 3500 euro voor het afsluiten, omdat daarvoor ook de leidingen onder het huis en in de straat moeten worden verwijderd. Dat is een gemeentelijk voorschrift om legionella te voorkomen.

Reageer op dit artikel