nieuws

Miljoenenfraude door blunders Rotterdam

bouwbreed 197

Miljoenenfraude door blunders Rotterdam

Bij de verhuur en verbouwing van een pand aan de Boompjeskade is de gemeente Rotterdam waarschijnlijk voor miljoenen opgelicht met dubbele bouwfacturen. De gemeente gaat aangifte doen. 

Het gaat om het voormalig poppodium Waterfront, dat al enkele jaren leeg staat. In 2010 kreeg het pand een nieuwe huurder, die het pand alleen wilde exploiteren als de gemeente zou meebetalen aan de verbouwing. De gemeente zegde drie ton toe aan verbouwingskosten. Maar inmiddels blijkt de gemeente zo’n 6 miljoen euro te hebben betaald. De huurder bleef facturen indienen van bouwwerkzaamheden waarvan niemand binnen de gemeente weet of ze ook daadwerkelijk zijn uitgevoerd. Sommige facturen bleken zelfs dubbel te zijn ingediend, met alleen een gewijzigde datum. 

De aannemer die de verbouwingen zou hebben uitgevoerd zou bij de fraude betrokken zijn. De aannemer is ook nog de vader van de huurder. Wethouder Schneider geeft toe dat de afdeling Vastgoed van de gemeente grote fouten heeft gemaakt. Vrijdag stuurt de wethouder een intern rapport over het falen naar de gemeenteraad. Een extern onderzoek wordt niet uitgesloten.

Volgens de oud-voorzitter Christian Jongeneel van de stichting die het voormalig poppodium Waterfront exploiteerde, is het een wonder dat de gemeente de zaken in het pand zo lang onder de pet heeft weten te houden. De stichting kreeg de exploitatie van het podium en oefenruimtes met grote moeite rond, omdat de gemeente een hoge huur vroeg voor het pand, zo schrijft Jongeneel op zijn weblog. Volgens hem was het al vrij snel duidelijk dat dingen niet in de haak waren. “Aan die nieuwe exploitant hebben we de inventaris verkocht zonder ooit een cent van die 30.000 euro gezien te hebben. Helaas hadden we toen niet meer de sleutel om onze spullen weg te halen. Personeel dat werd overgenomen om de oefenruimtes open te houden kreeg niet betaald. Ook aannemers van uitgevoerde verbouwingen werden niet betaald.”

Reageer op dit artikel