nieuws

‘Hoge Rc-waarde maakt gevelsystemen te dik’

bouwbreed 188

Bestaande gevelsystemen zijn weliswaar te isoleren tot een Rc-waarde van 7 en nog hoger, maar het resultaat wordt er niet mooier op. Dat vindt Nico van Veen van Coralform uit Heiloo. Hij zegt met het universele betonbouwsysteem van Sismo een bruikbaar alternatief te bieden.

Een hogere Rc-waarde betekent een dikkere isolatielaag. De verhoging naar 4,5 bracht de gemetselde en de betonnen gevel al in de problemen, zegt Van Veen. “Vanwege de dikte van de isolatie moet het metselwerk bij sparingen worden omgezet en is er nog maar een matige dekking voor de kozijnen.”

Prefab

In de prefab betonbouw ziet Van Veen steeds grotere cassettes met isolatie op de buitenzijde komen. “Deze schillen zullen op termijn problemen geven, omdat de gevelafwerking onafhankelijk beweegt van de betonconstructie.”

Dat laatste wordt in de hand gewerkt door de lange ankers die de buitenschil op de betonconstructie fixeren. Door die bewegingen ontstaan scheuren die ervoor zorgen dat vocht achter de schil en in de isolatie trekt. Dat materiaal blijft nat en werkt zo schimmelgroei in de hand en veroorzaakt corrosie op de ankers. “En dan kan het gevaarlijk worden”, waarschuwt Van Veen.

Geïsoleerde bekisting

Het systeem van Sismo kent die problemen volgens hem niet. Het bestaat uit een korf van draadstaal waarin aan weerszijden profielen uit eps worden geschoven. De tussenruimte wordt gevuld met beton. Het geheel heeft daarmee volgens Van Veens de eigenschappen van een geïsoleerde bekisting. Het resultaat is een monolitische constructie die afhankelijk van de dikte van de betonnen kern tot twintig verdiepingen hoog kan reiken. In de kernopening kan extra wapening worden ondergebracht. De installateur kan er ook leidingen in kwijt.

De isolerende profielen beschermen de betonnen kern tegen sterke temperatuurswisselingen. Die doen zich vooral voor in het voor- en naseizoen wanneer de verwarming soms even flink wordt opengedraaid om kou in huis weg te werken. “Wanden reageren daar direct op, waardoor koudestromingen ontstaan”, zegt Van Veen. De isolatie voorkomt dat de betonnen kern krimpt en uitzet zodat er geen scheuren in kunnen komen.

Kosten

De geïsoleerde binnenzijde maakt het bouwsysteem volgens Coralform ook geschikt voor het maken van kelders. Waar aanbieders van concurrerende systemen de kans op lekkages beperken door geen leidingen in de wand op te nemen, kunnen die bij Sismo vooraf in de kernsleuf worden aangebracht. En net als bij de toepassingen boven het maaiveld kan de binnenzijde direct na het volstorten van de bekisting worden afgewerkt. Mede daardoor vermindert het bouwsysteem de kosten van een project.

Die zijn onder de streep lager dan die van concurrerende bouwsystemen, rekent Van Veen voor, ook al omdat voor de samenbouw geen zwaar materieel nodig is. De elementen zijn doorgaans verdiepingshoog bij een breedte van 1,20 meter. Ze wegen maximaal 25 kilo. Zo kunnen ze ook in binnensteden worden gebruikt.

Een aantal aanbieders leverde eerder vergelijkbare bouwsystemen. Die werden op enkele proefprojecten na niet toegepast. Dat had volgens Van Veen te maken met onder meer de gevestigde positie van de conventionele bouwsystemen. Die komen door de toenemende isolatiewaarden in de knel, zegt hij. “Het systeem van Sismo kan zonder extra werkzaamheden op de bouwplaats de isolatiewaarde en de dikte van het beton in de gevel opvoeren naar de gewenste hoogte en dikte, terwijl de meerkosten hiervan relatief laag zijn en de wanddikte beperkt blijft.”

Reageer op dit artikel