nieuws

Grote bouwbedrijven staan er beter voor

bouwbreed 9

Grote bouwbedrijven staan er beter voor

Grote bouwbedrijven komen langzamerhand in veiliger vaarwater. Dat blijkt uit het jaarverslag van bankgarantieverstrekker Nationale Borg.

“Het moeilijke klimaat voor bouwbedrijven verliep in 2015 gunstiger dan verwacht”, schrijft de verzekeraar in het jaarverslag over 2015. Vorig jaar meldde Nationale Borg nog dat bij een op de tien grote bouwers de financiële situatie zo slecht is dat er geen bankgaranties meer verstrekt worden. Bij nog meer bouwers, een op de drie, was de financiële situatie “zorgelijk”.

Nationale Borg is voor de grootste bouwbedrijven van Nederland en België en hun opdrachtgevers een van de verstrekkers van bereidverklaringen en van garanties voor uitvoering, aanbetaling en onderhoud. Als bouwers failliet gaan of als er onenigheid is over de uitvoering van het werk, kan een beroep op de verzekeraar worden gedaan.

Claims

In 2015 lag het aantal claims lager dan begroot. Ook durft de borg weer wat vaker garant te staan: er is sprake van een “lichte toename van de exposure door de instroom van nieuwe projecten”. Nationale Borg is vooral in de bouw actief en ook in de transport en logistiek.

De garantieverzekeraar maakte in 2015, net als in 2014, 16,3 miljoen euro winst. Het bedrijf kreeg 90 miljoen aan premies binnen en staat voor 3 miljard euro garant (eind 2014: 2,8 miljard). Het aantal uitstaande garanties groeide met negenhonderd naar 18.500.

Nationale Borg is een half jaar geleden overgenomen door de Amerikaanse verzekeraar AmTrust Financial Services. Zij hebben de aandelen overgenomen van HAL en Egeria. De Nederlandsche Bank moet nog toestemming geven voor de overname.

Reageer op dit artikel

Gerelateerde tags

Lees voordat u gaat reageren de spelregels