nieuws

Doorzonwoningen renoveren met BadkamerUitbuikModule

bouwbreed Premium 13

Doorzonwoningen renoveren met BadkamerUitbuikModule

Met de BUM (De BadkamerUitbuikModule) kunnen corporaties rijwoningen binnen twee dagen voorzien van een nieuwe, ruimere badkamer.

Kloeckner Metals ODS Nederland, Holland Staal en SlimRenoveren hebben gezamenlijk de BUM ontwikkeld. Hiermee richten ze zich op corporaties die groot- of kleinschalig doorzonwoningen moeten renoveren. De bedrijven kunnen met de BadkamerUitbuikModule de corporatie volledig ontzorgen en het proces van planvorming tot nazorg te begeleiden.

Voorafgaand aan de plaatsing vindt een uitgebreide voorbereiding plaats. Sean Vos van SlimRenoveren: “we kijken of de woning geschikt is voor het plaatsen van de BUM. Daar nemen we in mee de maatvoering, de spouwisolatie, het leidingverloop, en kijken of er onregelmatigheden in het buitenblad, zijn.”

Het plaatsen van de BUM geeft voor zowel verhuurder als voor de huurder minimale overlast, omdat bewoners tijdens deze renovatie slechts één dag geen gebruik van hun badkamer kunnen maken.

Flexibel in te delen

Vos: “Het idee is ontstaan nadat we concludeerden dat ongeveer tachtig procent van de doorzonwoningen de badkamer boven de voordeur heeft. Meestal bestaat het trouwens uit een douchecel en een wastafel. Wij verdubbelen de ruimte in twee dagen tijd.

We hebben ervoor gekozen om maximaal 1 meter uit te kragen. Daarmee heb je constructief ook geen moeilijkheden. De module is er in zeven indelingsvarianten, maatgevend is steeds hoe we zo efficiënt mogelijk het leidingwerk kunnen verwerken. Alles is flexibel in te delen.”

Naast de douche en een wastafel is er nu met de BUM plaats voor een toilet en een wasmachine. De badkamer is standaard voorzien van Mosa tegelwerk, sanitair, ventilatie, lichtpunten, een spiegel en een toiletrolhouder.

Aan de buitenzijde is de module voorzien van een isolerende gevel van sandwichpanelen. Vos: “Het mooie is dat je hem van allerlei soorten afwerking kunt voorzien. Ieder bestaand gevelmateriaal, kun je er op monteren. In de basis wordt deze met een sandwichpaneel geleverd.”

Prefab module

De module wordt geheel geprefabriceerd aangeleverd en kan bijna letterlijk als een lade in de woning geschoven worden. Aansluitingen voor water, elektra en riolering zijn geheel voorbereid en zo veel mogelijk stekkerklaar uitgevoerd, waardoor een zeer snelle montage mogelijk wordt.

De module gaat als een lade de woning in. Vos: “In de bestaande badkamer worden constructieve voorzieningen getroffen om hem naar binnen te kunnen schuiven. We hangen hem op aan de bestaande constructie van de woning. Er moeten wat leidingen verlegd worden. Je mag waterleidingen niet afdoppen in verband met legionella. We gebruiken de bestaande waterleidingen.

We schuiven de module erin en dan hoe je alleen nog maar elektra aan te sluiten met een stekker en de riolering onderlangs aan te brengen. In plaats van een regenpijp krijg je een koof. Dat ziet er hartstikke netjes uit en valt nauwelijks op.”

Aan de bovenzijde sluit een afvoer aan op de bestaande dakgoot. “Als de verdiepingshoogte genoeg is dan kan de module onder de goot langs, maar soms moeten we de goot onderbreken, en wordt het dak ter plaatse de waterafvoer. Er zit een dakafvoer in de BUM verwerkt die op de riolering aansluit en ook als ontluchting werkt. Het leidingwerk is als een knoop in de BUM gebracht en kunnen we makkelijk aansluiten op de bestaande woning.”

Het resultaat is een totaalconcept dat optimaal past bij doorzonwoningen uit de naoorlogse bouwperiode van 1955 tot 1990. Vos: “De aanpak is niet nieuw, maar het product is heel nieuw benaderd zodat het in twee dagen klaar kan zijn. Dat is het grootste voordeel van deze aanpak.”


Meer info: BUM www.badkameruitbuikmodule.nl

 

Reageer op dit artikel