nieuws

Bouwer kijkt meer naar nanocoating

bouwbreed 95

Bouwer kijkt meer naar nanocoating
orangenano.com

Coatings met deeltjes in het nanometerbereik helpen onder meer kunstwerken schoon te houden. Orange Nano levert zo’n coating in een overschilderbare variant.

Nanocoatings zoals Orange Nano die levert, verhinderen de opname van vocht door minerale bouwmaterialen. Ongecoat beton bijvoorbeeld trekt door de capillaire werking water en daarin opgeloste mineralen tot diep in de constructie. Daar kan het de wapening corroderen die uitzet en de constructie kan beschadigen. Hetzelfde dreigt in de winter wanneer vocht in de constructie bevriest en in de vorm van ijs daar stukken uit.

“Aannemers die contractueel ook het onderhoud van een constructie op zich nemen, krijgen steeds meer interesse in nanocoatings die de kans op schade kunnen beperken”, zegt Jan Dirks van de leverancier uit Heiloo. Ook toeleveranciers oriënteren zich volgens hem in toenemende mate op de bijzonderheden van deze materialen.

Beschermd oppervlak verlaagt onderhoud

Orange Nano levert er onder meer zijn Guardon HydroProtect voor. De variant zonder waterafparelingseffect dringt volgens Dirks tot ruim 20 millimeter diep in beton. Daar beperkt het de wateropname tot maximaal 80 gram per vierkante meter. Deze versie is af te werken met een extra topcoating die de constructie op kleur brengt. Vooral type P van de variant zonder waterafparelingseffect met gemiddeld 98 procent actief materiaal laat zich volgens Dirks goed overschilderen. “Alternatieven als hydrofobeermiddelen vormen geen goede ondergrond zodat verf al snel gaat bladderen.”

De HydroProtect stopt de alkali/silica-reactie voor minstens tien jaar en perkt verdere scheurvorming in. Minder vochtoverlast betekent ook dat mos en algen minder vat krijgen op bijvoorbeeld gevels. “Dat kan betekenen dat een gevel maar eens in de vijftien jaar hoeft te worden gereinigd en niet meer om de tien jaar.”

De wijze van aanbrengen bepaalt mede de goede werking van de coating. Orange Nano leidt applicateurs op die het materiaal op de voorgeschreven wijze aanbrengen. “Het resultaat geniet dan volledige garantie”, zegt Dirks. Wie wil kan ook alleen het product kopen. “In overleg stellen we dan de garantiebepalingen vast.”

Het Heiloose bedrijf maakt zijn coatings zelf en zegt dat ook op maat te kunnen doen voor uiteenlopende toepassingen. Orange Nano ontwikkelde eerder de Peeback; een coating die onoplettende wildplassers natte schoenen bezorgt.

Reageer op dit artikel