nieuws

Binnenklimaat woningen ongezond

bouwbreed Premium 101

Binnenklimaat woningen ongezond

Ruim een kwart van alle Nederlanders ervaart hinder van vocht en onvoldoende frisse lucht in hun woning. Dit blijkt uit een grootschalig Europees bewonersonderzoek van de Duitse Humboldt Universiteit in opdracht van de Velux Groep.

De Healthy Homes Barometer is een bewonersonderzoek onder 14.000 Europeanen naar de gezondheidseffecten van het binnenklimaat van woningen. Uit het onderzoek blijkt dat 27 procent van alle Nederlanders de eigen gezondheid onder ‘gemiddeld’ beschouwt. 49 procent heeft last van verminderde energie en lusteloosheid.

In de westerse wereld leven we ongeveer 90 procent van onze tijd binnen

Ook heeft 66 procent van de Nederlanders regelmatig last van een zere keel of een loopneus. Deze klachten zijn mede te wijten aan een slecht binnenklimaat van woningen en gebouwen, veroorzaakt door onvoldoende natuurlijke ventilatie of onvoldoende daglicht. Philomena Bluyssen, hoogleraar ‘indoor environment’ aan de TU Delft: “In de westerse wereld leven we ongeveer 90 procent van onze tijd binnen, zoals op school, op werk en thuis. Velen realiseren zich niet dat nogal wat ziekten en aandoeningen worden veroorzaakt door binnenverblijf, waardoor dit onderwerp onvoldoende aandacht krijgt van zowel de politiek als de maatschappij.”

Factoren

Om het binnenklimaat van woningen te verbeteren, moet volgens de onderzoekers worden gelet op vijf factoren: goede slaapomstandigheden, voldoende natuurlijk licht, frisse lucht, comfortabele binnentemperatuur en gezonde vochtigheidsgraad.

In Nederland vormen vooral vocht (22 procent) en onvoldoende frisse lucht (24 procent) een probleem. Dat zorgt er mede voor dat 66 procent van alle Nederlanders geen goede slaapomstandigheden heeft. Hierdoor zijn mensen minder productief en gaan zij vaker naar de dokter. Wanneer Nederlanders een beter binnenklimaat in hun slaapkamer meer aandacht zouden geven dan verkleinen ze het risico op vermoeidheid en een futloos gevoel met ongeveer de helft.

Om de uitstoot van CO2 te verminderen, moet de komende decennia een groot aantal woningen worden verduurzaamd. Bestaande bouwregelgeving is daarom vooral gericht op energiebesparing en daarbij zijn maatregelen voor een gezond en comfortabel binnenklimaat ondergeschikt. Nu is het moment om de wetgeving aan te passen, zodat er ruimte komt voor een integrale aanpak om woningen en gebouwen zowel energiezuinig, milieuvriendelijk als gezond en comfortabel te maken”.

Download de Healthy Homes Barometer 2016 via www.velux.nl/hhb2016 of vraag aan via info@velux.nl

Reageer op dit artikel