nieuws

Witte dakpan helpt tegen hitte-eiland

bouwbreed

Witte dakpan helpt tegen hitte-eiland

Witte dakbedekking kan helpen hitte-eilanden in steden te voorkomen. BH Keramiek, Energie-Positief en pannenproducent Meyer-Holsen ontwikkelden gezamenlijk een witte keramische dakpan.

Pan heeft ook gunstig effect op zonnepaneel

Hitte-eilanden zijn plekken, doorgaans in steden, waar de temperatuur ettelijke graden hoger is dan rondom gelegen gebieden. Zo’n eiland staat in directe relatie met hoogbouw. Vegetatie is hier gering waardoor er weinig schaduw en verdampingskoeling is, voldoende water en wind ontbreekt en er wordt voornamelijk gebruik gemaakt van donkergekleurde bouwmaterialen, daken en asfalt.

Gideon Goudsmit, energie-expert van Energie-Positief: “In de Verenigde Staten is intensief onderzoek gedaan naar witte dakpannen en hitte-eilanden. Het blijkt dat witte dakbedekking de temperatuur in zo’n gebied reduceert met 5 à 6 graden. De witte dakpan reflecteert namelijk 92 procent van de warmte, dat is bij een zwarte dakpan 13 tot 14 procent.”

De pan heeft naast een hittereducerend effect nog andere voordelen, vertelt Goudsmit. “De dakpannen weerkaatsen de warmte en hierdoor blijven bijvoorbeeld zolderkamers koeler, waardoor een airconditioning amper nodig is. Voor grotere gebouwen geldt dat de koelsystemen minder groot hoeven te zijn.” De dakpannen hebben ook een effect op zonnepanelen, weet Goudsmit. “Door de reflectie levert het zonnepaneel tussen de 6 en 8 procent meer opbrengst op.”

BH Keramiek is de importeur van de witte dakpannen voor de Nederlandse markt. Kees Jan Haartman: “We hebben de witte dakpannen al op een aantal projecten toegepast zoals bij het gebouw Polderhuis in Amstelveen. Maar die pannen hebben een parelwitte kleur met een wat harder wit. We wilden wat meer diversiteit bieden en hebben daarom een meer crèmekleurige pan ontwikkelt. Dat is de ivoorwitte pan geworden.”

Haartman verwacht niet direct dat de klanten de deur plat lopen voor de pan. “Het is denk ik een kwestie van gewenning. We kennen doorgaans alleen maar blauwe, grijze en rode dakpannen. Maar ik denk dat klanten wel steeds meer openstaan voor een witte dakpan, zeker ook gezien alle voordelen.”

Reageer op dit artikel