nieuws

Toch woongebouw op Utrechtse Smakkelaarsveld

bouwbreed Premium

Toch woongebouw op Utrechtse Smakkelaarsveld

De Utrechtse gemeenteraad heeft ingestemd met een plan om een van de laatste onbebouwde plekken in het Utrechtse stationsgebied, het Smakkelaarsveld, deels te bebouwen. Het nieuwe plan, Park+ komt in de plaats van de twee jaar geleden weggestemde Bieb++.

In dat plan, dat 80 miljoen euro moest kosten, zou er nieuw gebouw moeten komen met ruimte voor de bibliotheek, een theater en woonruimte. Maar het plan werd met miniem verschil in de gemeenteraad afgeschoten. De bibliotheek verhuist nu naar het oude postkantoor op de Neude. 

In het nieuwe plan moet de locatie deels een parkfunctie houden, maar komt er een woongebouw, hoogstwaarschijnlijk studentenhuisvesting, op het deel naast het spoor. Die huisvesting is nodig om de rest van het plan te realiseren. Zo is het ook de bedoeling dat er een open aansluiting komt van de Leidsche Rijn met de, inmiddels teruggebrachte, Catharijnesingel.

De gemeente wil in een consultatieronde met marktpartijen onderzoeken welke interesse er is. Nog dit jaar moeten de eerste ontwerpen klaar zijn, waarna uiterlijk in 2018 de bouw kan starten.

Het Smakkelaarsveld is momenteel vooral een enorme fietsenstalling omdat het oude bus- en tramstation plaats maken voor een nieuw stationsplein en dubbellaags fietsparkeergebouw. Een deel van die stalling wordt volgend jaar opgeleverd.

Reageer op dit artikel