nieuws

TenderNed zet eerste 35.000 aanbestedingen openbaar

bouwbreed

TenderNed zet eerste 35.000 aanbestedingen openbaar

Alle aankondigingen op TenderNed zijn nu ook beschikbaar als dataset in XLSX-formaat. Deze ‘open data’ zijn geschikt voor analyses en trends. De dataset wordt halfjaarlijks bijgewerkt, in juli en januari.

Overheden publiceren bij een openbare aanbesteding de eventuele vooraankondiging, de aankondiging van de opdracht, rectificaties en de aankondiging van de gunning op TenderNed. De dataset bevat nu nog alleen de data van 2010 tot en met 2015, maar uitbreiding volgt later deze zomer. Dan wordt de dataset compleet gemaakt met onder andere de informatie over geschiktheidseisen, selectie- en gunningscriteria, informatie over percelen en over de ondernemers aan wie de opdrachten zijn gegund. Verder zijn de contactgegevens (e-mailadressen en telefoonnummers) verwijderd uit de dataset, om misbruik voor commerciële doeleinden te voorkomen. De mogelijkheid om dagelijks alle aankondigingen in XML-formaat aan te leveren wordt nog onderzocht.

Deze eerste dataset bevat al ruim 35.000 records, waarmee het mogelijk is om uitgebreide analyses te maken van aanbestedingen in Nederland. Sinds 1 april 2013 zijn aanbestedende diensten verplicht hun openbare aanbestedingen op TenderNed te publiceren. Vanaf die datum biedt TenderNed dus een compleet overzicht van aankondigingen. Met de data kunnen bijvoorbeeld analyses worden gemaakt van het aantal aanbestedingen per aanbestedende dienst of groep aanbestedende diensten (bijvoorbeeld alle provincies) of welk soort procedure het meest wordt gebruikt.

Reageer op dit artikel