nieuws

Slijphulpmiddel verlost tegelzetter van steenstof

bouwbreed Premium 130

Slijphulpmiddel verlost tegelzetter van steenstof

Een opvangbox met stofafzuiging voert steenstof af tijdens het bewerken van tegels

Bij het doorslijpen of -zagen van tegels van natuursteen of keramiek komt nogal wat stof vrij. Een op het slijpgereedschap gemonteerd afzuighulpstuk zou kunnen helpen, maar volgens Dick Sieraad en Sjaak de Moel voldoen dit soort hulpmiddelen niet altijd even goed. “Ze zijn zwaar en daardoor minder goed hanteerbaar en ze belemmeren goed zicht op het werkstuk, waardoor de gebruiker gevaar loopt”, schrijven ze in hun aanvrage voor octrooi NL1040818. Gelukkig bestaan er ook zaagtafels met daaronder een opvangbak voor stof, al dan niet in combinatie met een afzuiginrichting. Maar ook daarover zijn de eigenaren van tegelzetbedrijf Sieraad de Moel niet tevreden. Sieraad bedacht daarom een hulpmiddel dat het stof wel effectief wegvangt en de Moel bouwde op basis van dit idee het houten prototype van wat inmiddels de ‘Tegelzetters Stofbox’ is gaan heten. Ze dienden vervolgens een octrooiaanvrage in en twee weken geleden werd hun octrooi openbaar.

De vinding heeft de vorm van een rechthoekige doos, gemaakt van aan elkaar gelast kunststof plaatmateriaal. De doos dient als opvangbak voor steenstof en heeft een aansluiting voor een stofzuigerslang. In de deksel is evenwijdig aan de as van de stofafzuigaansluiting een sleuf aangebracht om ruimte te bieden aan de slijpschijf van een tegelzetter. De lengte van de open sleuf is in te stellen met een schuif.

Maar dat is nog niet het hele verhaal, want ook de deksel zelf is verschuifbaar. In de normale gebruiksstand is aan de kant tegenover de afzuigaansluiting een tweede sleuf zichtbaar langs de bovenrand van de box. Maar deze sleuf staat niet in contact met de binnenruimte.

Bij het verschuiven van de deksel ontstaat aan de kant van de afzuigaansluiting een nieuwe sleuf, die wel toegang geeft tot de binnenruimte. Deze sleuf heeft een afgeschuinde wand en is bedoeld voor het in verstek doorslijpen van tegels.

“Wij wilden de box op de markt zetten zonder zelf overal achteraan te moeten rennen”, aldus Sieraad. “Toen dachten we aan Keizer & Cuvelier in Nieuw-Vennep, die we al kenden van hun slijpschijven. Zij zijn nu ons verkooppunt.”

Op www.keizercuvelier.nl is onder ‘Tegelzetters Stofbox’ een demonstratiefilmpje te zien over de box en over de bijgeleverde tegelbooradapter.

Reageer op dit artikel