nieuws

Nul-op-de-meter nog steeds in wachtkamer

bouwbreed

Nul-op-de-meter nog steeds in wachtkamer

Bijna drie jaar na de lancering van nul-op-de-meter als dé renovatieoplossing voor miljoenen oude woningen, zijn nog slechts vierhonderd renovaties verricht. Dat zijn er veel minder dan gepland.

Dat schrijft Cobouw in het weekblad dat woensdag voor het eerst verschijnt. Het doel van De Stroomversnelling, de vereniging die 111.000 nul-op-de-meterrenovaties vóór 2020 tot doel heeft, was om eind 2014 al duizend proefwoningen te hebben gerealiseerd. Eind 2016 zouden er 10.000 gereed moeten zijn. Ook dat zit er niet in.

“Ik heb het gewoon onderschat”, zegt Leen van Dijke, voorzitter van De Stroomversnelling. De huurwetgeving is volgens hem ingewikkelder dan gedacht, met als gevolg vertraging. “De bouwers zitten nu op hun handen.”

Toch houdt de ambitie van 111.000 afgeronde renovaties in 2020 stand. Zo’n 8.000 woningen zijn volgens Van Dijke al aangewezen door deelnemende corporaties. Daarvan kunnen duizend in 2016 en begin 2017 onder handen worden genomen.

De groep deelnemende bouwers breidt zich gestaag uit. Naast BAM, Ballast Nedam, Dura Vermeer en VolkerWessels, die al drie jaar meedoen, zijn sinds kort ook onder andere Heijmans, TBI, Geveke en Dijkstra Draisma aangesloten.

Het enthousiasme onder corporaties voor nul-op-de-meterrenovaties verschilt sterk. De groep corporaties die klaar staat om grote aantallen woningen aan te pakken, is in aantal gegroeid naar twintig.

Veel volkshuisvesters aarzelen echter. Anderen wijzen nul-op-de-meter resoluut af. Zoals de Emmense corporatie Domesta. “Hoeveel geld wil je steken in een woning van veertig jaar?”, vraagt directeur-bestuurder Bert Moormann zich af.

Lees woensdag het hele verhaal in het weekblad.

Reageer op dit artikel