nieuws

Zonnepanelen voor klimaatdoelen Defensie

bouwbreed Premium

Zonnepanelen voor klimaatdoelen Defensie

Het ministerie van Defensie kan met ruim 2,5 miljoen zonnepanelen op de daken van haar gebouwen ongeveer 620 miljoen kilowattuur energie per jaar produceren. Dat blijkt uit berekeningen van zonnepanelenaanbieder Sungevity. Als het ministerie 620 miljoen kilowattuur zonne-energie zou opwekken, zou zij een significant aandeel van haar nieuwe klimaatdoelstelling kunnen realiseren.

De berekening van de zonnepanelenaanbieder is een reactie op het rapport ‘Operationele Energiestrategie’ van minister Hennis van Defensie van vorige week. Hierin staat dat Defensie het gebruik van fossiele brandstoffen in 2030 met minimaal 20 procent wil reduceren en in 2050 zelfs met 70 procent wil verminderen ten opzichte van 2010. Het vergroten van het aandeel duurzame energie geldt als een van de vijf speerpunten in dit rapport.

Defensie heeft ongeveer 6,3 miljoen vierkante meter aan gebouwoppervlak. Hiervan is ongeveer 65 procent geschikt voor zonnepanelen. Op het gebouw van het ministerie van Defensie zelf passen 48 zonnepanelen, daarmee kan het ministerie een jaarlijkse energieproductie van 11.008 kWh genereren.

Tot slot is er nog een leuk voordeeltje voor het ministerie. Er is zo’n 8 miljard euro per jaar beschikbaar via de subsidieregeling Stimulering Duurzame Energieproductie (SDE) voor duurzame energieprojecten, waaronder grote zonnepaneelplannen.

Reageer op dit artikel