nieuws

‘Wij staan te popelen om duurzaam te bouwen’

bouwbreed

‘Wij staan te popelen om duurzaam te bouwen’
Ton Borsboom

Hedwig Thorborg maakt zich zorgen over duurzaamheidscertificaten en prestatieladders. “Het levert bedrijven een onnodige administratieve last op waarvan je je kunt afvragen of dit middel wel het doel dient. Het is een beetje het platslaan van duurzaamheid”, aldus de coördinator duurzaamheid bij Boskalis Nederland.

Thorborg is niet de enige in de bouwsector die bedenkingen heeft bij het woud aan ladders en certificaten. Het idee op zich wordt alom geprezen. De sector wil graag bijdragen aan duurzame oplossingen voor Nederland. Maar sinds de certificering is uitgegroeid tot een ware rage, beginnen meer en meer bedrijven het papierwerk als een last te ervaren.

Iedereen doet eraan mee, iedereen laat zich gek maken

“Iedereen doet eraan mee, iedereen laat zich gek maken”, zegt Jan Maarten Cornet, MVO Officer bij Croon Elektrotechniek. “Je moet heel veel registreren; verschillende certificaten vragen vaak dezelfde dingen. De administratie kost veel tijd en geld. Maar wat draagt het nu feitelijk bij aan de verduurzaming van de gebouwde omgeving? Heel weinig, ben ik bang, terwijl dit juist is waar we op inzetten.”

Papieren aangelegenheid

Cornet zette graag zijn handtekening onder de brief waarin een aantal grote ondernemingen uit de bouw pleit voor minder certificering en voor meer duurzaamheid in de projecten. Het stoort hem en menige collega dat duurzaamheid nu vooral een papieren aangelegenheid is. Zij willen graag écht met duurzaamheid aan de slag.

Projecten worden vooral gestuurd op tijd, geld en kwaliteit

Maar daar komt weinig van terecht zolang opdrachtgevers niet verder kijken, vreest Harry Hofman, MVO-manager bij Strukton: “Opdrachtgevers willen zeker zijn dat een aannemer aan duurzaamheid doet en vragen een certificaat. Echte duurzame oplossingen in het project komen nauwelijks of niet ter sprake. Projecten worden vooral gestuurd op aspecten als tijd, geld en kwaliteit.”

Innovaties onbenut

Dat is bijzonder jammer, want zo blijven veel innovaties onbenut, zegt Lars van der Meulen, manager CSR bij VolkerWessels: “Wij staan te popelen om een stad te bouwen met duurzame infra, duurzame woningen en een hoge levenskwaliteit. Met slimme technologie waardoor de vuilnisman alleen komt als het nodig is en geluidssensoren in lantaarnpalen die de politie waarschuwen bij onveilige situaties. Maar helaas, zo wordt een project nooit uitgevraagd.”

Ook Hofman denkt dat er veel kansen blijven liggen. “Wij willen met opdrachtgevers de dialoog aangaan over de mogelijkheden om infrastructuur en gebouwen te verduurzamen. Duurzaamheidscertificaten en prestatieladders hebben hun nut bewezen, maar we willen nu een volgende stap zetten. Niet meer vinken, maar vonken. Het zegt weinig over een project als een organisatie hoog op de CO₂-prestatieladder staat. Onze CO-reductie bijvoorbeeld komt voor 95 procent van onze auto’s. Dat draagt weinig bij aan de verduurzaming van een project dat we realiseren.”

CO₂-footprint

SKAO, dat de CO-prestatieladder beheert, vindt dat het belang van dit meetinstrument toch niet mag worden onderschat. “De ladder behoort tot de instrumenten die de bouw veel goeds hebben gebracht”, stelt manager Gijs Termeer. “Zes jaar geleden wist geen bouwbedrijf wat zijn CO₂-footprint was.”

Het is niet zo dat het probleem alleen bij de certificaten ligt

 “Het is niet zo dat het probleem alleen bij de certificaten ligt”, nuanceert Douwe van den Wall Bake, manager duurzame ontwikkeling bij TBI. “Wat ook meespeelt, is dat in veel organisaties twee lijnen niet goed op elkaar aansluiten: de duurzaamheidsmanagers die verantwoordelijk zijn voor de certificaten en hun collega’s in de uitvoering, die meer prioriteiten in projecten hebben dan alleen duurzaamheid. Die twee werelden leven soms naast elkaar en het lukt niet altijd ze samen te brengen. Dit zien we bij onszelf en ook bij de opdrachtgever gebeuren. Deze twee lijnen bij elkaar brengen, daar moeten we ook op inzetten.”

Heldere boodschap

Hofman meent dat de MVO-managers met hun brief een heldere boodschap afgeven: “Ze willen graag een volgende stap zetten. Daarvoor willen ze een constructieve dialoog voeren met opdrachtgevers, zodat duurzame innovaties in projecten een kans krijgen. En ze pleiten voor een uniforme duurzaamheidsstandaard voor de gehele keten om de bureaucratie te verlagen en meer energie te stoppen in de uitvoering.”

Reageer op dit artikel