nieuws

Taakstraffen en boete voor illegale asbestsanering

bouwbreed

Taakstraffen en boete voor illegale asbestsanering
MM Asbest

Een particulier die eigenhandig zijn Wassenaarse villa van asbest ontdeed, is door de Haagse rechtbank veroordeeld tot een taakstraf van 200 uur. Ook een bouwer en een werkvoorbereider werden bestraft.

Volgens de rechter heeft de man niet alleen zichzelf in gevaar gebracht, maar ook andere mensen die in het huis werkten. Om kosten te drukken had de huiseigenaar een niet-gecertificeerd bouwbedrijf ingeschakeld om de asbest te laten verwijderen. Ook stak hij zelf de handen uit de mouwen. Dat is bij wet verboden. Het bouwbedrijf kreeg een boete van 15.000 euro; diens werkvoorbereider een werkstraf van 80 uur.

De eigenaar van de villa pleegde volgens de rechtbank ook valsheid in geschrifte door een asbestinventariseerder niet te vertellen dat er asbest in het pand aanwezig was. De woning moest asbestvrij worden verklaard omdat hij een sloopvergunning wilde aanvragen.

De werkvoorbereider was op de hoogte van de werkwijze en bemiddelde tussen de particulier en inventariseerders.

Reageer op dit artikel