nieuws

Gereedschap praat op het TTN-netwerk

bouwbreed Premium

Gereedschap praat op het TTN-netwerk

Betere beveiliging op bouwplaatsen, gereedschap dat nooit meer zoek raakt, een brugdeel dat aangeeft of het al bijna op locatie is. “De mogelijkheden zijn eindeloos”, zegt Sander Jongsma, oprichter van Bouw7 over The Things Network. 


The Things Network (TTN) is een onderdeel van de Internet of Things en zorgt ervoor dat alle apparaten met elkaar worden verbonden. De markt heeft er nog amper kennis mee gemaakt, maar de ontwikkelingen gaan snel. Softwareontwikkelaar Sander Jongsma van Bouw 7 voorziet dat TTN de nieuwe standaard gaat worden.

LoRaWan-netwerk

Het is voor het eerst dat een software­leverancier voor de bouw een werkend concept op dit nieuwe netwerk aansluit. De verbinding van Bouw7 maakt geen gebruik van wifi of 4G maar werkt via het zogenaamde LoRaWan- netwerk. Met dit onafhankelijk netwerk kunnen apparaten met elkaar en met mensen communiceren.

Jongsma: “Eigenlijk is het heel eenvoudig. Je voorziet bijvoorbeeld een warmtepomp met een ‘node’ met een temperatuursensor. Hiermee kun je een melding doorgeven zodra er iets in de warmtepomp verandert. De monteur kan direct ter plaatse zijn. Mogelijk kun je hiermee beschadiging van de warmtepomp voorkomen.”

Minicomputer

De node staat in communicatie met een gateway die is aangesloten op het LoRaWan-netwerk. De node is een standaard ‘arduino’ apparaat, een soort minicomputer. Het formaat is nu nog groot omdat dit een plug en play-module is. Na het uitwerken van het proces kun je kijken welke functies nodig zijn voor de betreffende node. Hierna kan je nodes maken zo groot als een twee-euromunt.

Jongsma: “Nu is er nog geen landelijke dekking voor het LoRaWan-netwerk, maar dit verandert razendsnel. Het netwerk in combinatie met TTN zorgt ervoor dat je waar dan ook ter wereld de node kunt uitlezen en verwerken in softwareprogramma’s. Dit in tegenstelling tot rfid-chips die je alleen lokaal kunt uitlezen. Ook kun je op rfid geen sensoren aansluiten. Nu is er nog een gateway nodig, die een dekking geeft van 20 kilometer. Maar op het moment dat wij een pilot starten in Dokkum,heeft heel Dokkum toegang tot dit open source-netwerk.”

Beter coördineren

Voor een pilottraject is Bouw7 op zoek naar innoverende bouwers. Enkele voorbeeldtrajecten die direct gestart kunnen worden zijn het monitoren van warmtepompen die in een buitengebied liggen, of kanaalplaten die voorzien zijn van een node. “Zo kun je de logistiek van een gebouw beter coördineren, omdat een kraanmachinist exact weet welke plaat waar nodig is.”

Voor een node met zender, ontvanger en enkele sensoren ben je nu nog 100 euro kwijt bent. Maar Jongsma verwacht dat de prijs binnen vijf jaar naar een paar euro per node gaat.

Reageer op dit artikel