nieuws

‘De bedoeling is dat we elkaar verder gaan versterken’

bouwbreed

‘De bedoeling is dat we elkaar verder gaan versterken’

De VMRG, de brancheorganisatie voor gevels en gevelelementen en de BNA, de brancheorganisatie van Nederlandse Architecten hebben begin dit jaar een samenwerkingsverband gesloten, waarbij het VMRG-Keurmerk official partner van de BNA is geworden. Hetzelfde keurmerk was vorig jaar al co-sponsor van BNA’s ‘Beste Gebouw van het Jaar’ en dat geldt ook voor 2016.

Met het partnerschap gaan de twee brancheverenigingen weer een stapje verder in hun samenwerking, zegt Jolanda Verschuur, manager marketing en communicatie bij VMRG. “De bedoeling is dat we elkaar verder gaan versterken. Er zijn veel raakvlakken waarop we dat kunnen doen.”

De zojuist gesloten sponsorovereenkomst heeft onder meer tot doel om de naamsbekendheid van het VMRG-Keurmerk onder architecten te vergroten, zegt Verschuur. “Er zijn al veel architecten die het VMRG-Keurmerk opnemen in hun bestekken, maar wij willen graag dat alle architecten in Nederland dit gaan doen. Zo wordt de ontworpen kwaliteit versterkt door de bouwtechnische kwaliteit.”

Verschuur: “Het VMRG-Keurmerk staat voor een gegarandeerde kwaliteit in gevels. De eisen zijn nauwkeurig omschreven en voor iedereen te raadplegen op onze website. Bedrijven die het keurmerk voeren worden regelmatig gecontroleerd op het naleven van deze eisen. Als architecten samenwerken met gevelbouwers die het VMRG-Keurmerk voeren, zijn ze dus verzekerd van kwaliteit.”

Verschuur noemt samenwerking tussen ontwerpers, architecten en de gevelindustrie onontbeerlijk en zelfs noodzakelijk. “Door de snelle ontwikkeling van geveltechnologie en architectuur is intensieve samenwerking gewoon nodig om topprestaties te kunnen leveren.”

Als co-sponsor van het Beste Gebouw van het Jaar (vorig jaar het Centraal Station in Rotterdam) is VMRG verzekerd van aandacht uit de bouw- en architectenwereld, stelt Verschuur. “Het Beste Gebouw van het Jaar is een door de BNA georganiseerde wedstrijd die zich richt op architecten. Excellentie in brede zin staat bij dit gebouw centraal, waar ons kwaliteitskeurmerk voor gevels naadloos bij aansluit. De prijsuitreiking en het event eromheen, krijgen veel media-aandacht. Dat is voor ons een mooie gelegenheid om het VMRG-Keurmerk te promoten. Als de winnaars bekend zijn, zoomen wij in op de gevel en de bedrijven met VMRG-Keurmerk die de gevel hebben gerealiseerd. In de overeenkomst staat ook dat wij worden vermeld op de website van de BNA.”

Beide brancheverenigingen profiteren in gelijke mate van de overeenkomst, meent Verschuur. Gevels zijn opvallende elementen, als geen ander onderdeel van een gebouw vestigen ze de aandacht op de ontwerper. “Gevels zijn natuurlijk een fantastische mogelijkheid om de creativiteit van de architect tot uitdrukking te brengen.Gebouwen ontlenen hun esthetische waarde en karakter ook voor een groot deel aan het uiterlijk van de gevel. Onze beide professies dragen hier simultaan aan bij. De VMRG investeert veel in onderzoek op het gebied van gevels en beschikt over veel kennis van geveltechnologie. Daarom bestaat onze steun niet alleen uit een financiële component. Wij dragen ook graag onze kennis over aan de BNA.”

Reageer op dit artikel