nieuws

Bouw behoort dit jaar bij de snelst groeiende sectoren

bouwbreed

Bouw behoort dit jaar bij de snelst groeiende sectoren

Alle sectoren in de Nederlandse economie groeien in 2016. De bouw is met een volumegroei van 4 procent een van de koplopers. Dat schrijven de rekenmeesters van ING Economisch Bureau.

Het kan verkeren. Van zittenblijver met een forse taalachterstand naar het beste jongetje van de klas. Dat is in een notendop hoe de economen van ‘s lands grootse bank tegen de bouwsector aankijken.

In een rapport over de stand van de Nederlandse economie voert de bouw, samen de zakelijke dienstverleners, de ranglijst van snelst groeiende sectoren aan.

Die groei komt overigens niet helemaal uit de lucht vallen en begon al vorig jaar. “De fors aantrekkende nieuwbouw van woningen zorgde voor geheel 2015 voor een flinke toename van het bouwvolume”, zo is te lezen.

Eind 2015 lijkt de groei zelfs al wat af te remmen. Zo kromp het volume in oktober en liet november maar een schamele groei zien ten opzichte van een maand eerder. Oorzaak volgens ING: “Weinig nieuwe bouwlocaties, maar vooral bouwbedrijven die een gecontroleerde groei willen doormaken.”

Ondanks die afremmende groei ziet ING nog steeds goed gevulde orderportefeuilles. “Die zorgen ook in 2016 voor een forse groei.”

Energieprijzen

Andere sectoren die meeliften op de aantrekkende economie zijn de transportsector en de groothandel. De lage energieprijzen pakken positief uit voor de winst in onder andere de glastuinbouw, transportsector, chemie en raffinage.

De maakindustrie en de oliegerelateerde groothandel ervaren juist druk van de lage olieprijs door fors lagere investeringen van oliegerelateerde bedrijven en overheidsinvesteringen in olierijke landen.

Reageer op dit artikel