nieuws

‘Aannemer die nu niet verandert is snel weg’

bouwbreed Premium

‘Aannemer die nu niet verandert is snel weg’
Kalynda Haaf

De Achterhoek wil uitgroeien tot het innovatiehart van de Nederlandse bouw. Dat is echter makkelijker gezegd dan gedaan, bleek dinsdagavond tijdens het Cobouw Café in Doetinchem. “Het is een zoektocht, misschien wel een worsteling.” En of de aannemer daarbij nodig is, is de vraag.

Zijn ogen draaien richting de linker bovenhoek. Een diepe frons verschijnt op zijn voorhoofd. Na een paar seconden volgt er een weifelend ‘Ja’ uit zijn mond. “Ja, als de bouw niet snel innoveert, dan gaan de Googles van deze wereld er straks met de buit vandoor”, antwoordt Jan-Willem van de Groep.

Van de Groep is dé aanjager van de nul-op-de-meterwoning. De vijand van de klassieke bouwer. De vriend van iedereen die vindt dat de bouwsector radicaal moet veranderen. Het gaat hem niet snel genoeg. Nooit snel genoeg. En iedereen die het niet snapt is nog net geen sukkel.

Daarom is die ‘ja’ van hem, die weifelende ‘ja’, veelzeggend. Illustratief voor de vijfde editie van het Cobouw Café in Doetinchem dat in het teken staat van innovatie. De Achterhoek zou weleens de Silicon Valley van de bouw kunnen worden. Hartstikke waar misschien, maar er moeten nog veel bergen worden verzet, weet ook Van de Groep.

Ambitie is één ding, iets roepen is twee. Maar iets waarmaken vraagt echt om andere skills . Passie. Ondernemerschap. Grenzeloos durven denken. Daar ontbreekt het aan in de Nederlandse bouw, verwoordt uitvinder Nico Wissing, of groene visionair, zoals hij ook wordt genoemd.

Met minister Kamp en fabelachtige concepten als de urban oasis, een soort park als wasmachine van de vieze stad, vliegt hij de hele wereld rond. In Nederland echter kreeg hij jarenlang geen serieus podium. “Het kantelt wel, maar niet hard genoeg”, glimlacht en verzucht hij tegelijkertijd. Achterhoek als Silicon Valley van de bouw? “Daar zijn Achterhoekers nog veel te bescheiden voor”, ziet hij dagelijks om zich heen.

Schotten

“Vernieuwing begint bij het onderwijs”, betoogt Folkert Potze. De directeur techniek en informatica van het Graafschap College wil de bouwvakker 2.0 afleveren. Zelf zette hij daartoe al de eerste stappen. De schotten tussen bouw, elektrotechniek en installatietechniek brak hij af. Dat leidt tot nieuwe dynamiek tussen studenten, maar voldoende is dat nog lang niet.

“Om echt stappen te kunnen maken, hebben we concrete projecten nodig. Vanuit de markt. Van gemeenten, ontwikkelaars, corporaties. Ik zeg tegen hen: biedt ze aan, ga met ons in gesprek. Wij hebben innovatieve plannen nodig voor onze leerlingen.” Geweldig zou hij het vinden als die vermaledijde weg, tussen de binnenstad van Doetinchem en de Oude IJssel, als studievoer wordt aangeboden.

Het klinkt Ingrid Lambregts, wethouder van Doetinchem, als muziek in de oren. Uitgerekend zij is op zoek naar goede ideeën. De stad moet volgens haar 180 graden draaien en de kracht van de uit het oog verloren Oude IJssel benutten. Hoe? “Dat wil ik nou juist zo graag van de bouwers en ontwikkelaars horen. Of van wie dan ook. Zij moeten met die creatieve plannen komen.”

Bouwparadijs van innovatie. Aan de vraag zal het niet liggen. Corporaties bieden vijfhonderd woningen aan voor een nom-beurt, het onderwijs zoekt aansluiting, de wethouder vraagt plannen. Of de oplossingen uit de bouwsector komen, wordt sterk in twijfel getrokken. Onder meer door Martin Olde Weghuis, innovatiemanager van Ten Cate. “Steeds meer partijen van buiten de sector zien hun kans schoon.” Zelf werkt Ten Cate, dat wereldwijd bekend is om zijn kunstgras en geotextielen, momenteel aan 3D geprinte kunststof onderdelen voor woningen en bruggen. “En dat is maar een van de briljantjes waar wij mee bezig zijn”, waarschuwt Olde Weghuis.

Nee, echt goed komt de aannemer er niet van af tijdens de vijfde editie van het Cobouw Café. Als die niet gauw verandert, zet hij zichzelf binnen tien jaar buitenspel, klinkt het alom. Zelfs een aanwezige bouwer die zo moedig is om op het daarvoor bestemde sinaasappelkistje te stappen, lijkt dat te beseffen. “We moeten onszelf een spiegel voorhouden.”

Karin Rog van gww-aannemer ReintenInfra doet er een schepje bovenop. Tien jaar? Zo lang hebben bouwers niet, is haar boodschap. Nee, ze moeten vandaag al anticiperen op de nieuwe werkelijkheid. Met drones op de bouwplaats. En slimme chips in wegen die aangeven wanneer het wegdek onderhoud nodig heeft. Het is allemaal dichterbij dan menigeen denkt. “Je kunt als bouwbedrijf je kop in het zand steken, maar dan weet je zeker dat je straks niet meer bestaat.”

foto’s: Kalynda Haaf


Cobouw Café is een live talkshow waarin Cobouw-verslaggever Thomas van Belzen en Joost Zwaga in gesprek gaan met bevlogen bouwers, bestuurders en andere bouwprofessionals. De volgende editie vindt plaats op 4 april in Almere als speciaal onderdeel van het congres ‘Klantgericht Bouwen. Aanmelden voor het congres kan op www.cobouw.nl/cobouwcafé

Reageer op dit artikel