nieuws

Aanbesteders, let op bezwaren van aanbieders

bouwbreed

Aanbesteders, let op bezwaren van aanbieders

Aanbestedende diensten die onvoldoende doen met bezwaren van afgewezen aanbieders, kunnen alsnog hangen voor schadevergoeding. Dit blijkt uit een uitspraak van de Amsterdamse rechtbank.

In een zaak die ging over de aanbesteding van wegwerpkaarten door het Gemeentelijk Vervoerbedrijf (GVB) Amsterdam, had het GVB in de aanbestedingsstukken de eis gesteld dat de levering vanaf de productielocatie naar Amsterdam “in één keer zonder overslag of tussendistributie” moest plaatsvinden. Een Fins bedrijf schreef in maar laat de kaarten in China maken.

Een Duitse inschrijver heeft daarover na de voorlopige gunning aan de bel getrokken bij het GVB met de opmerking dat vanuit China de kaarten nooit zonder overslag of tussendistributie in Nederland konden komen. Het vervoerbedrijf heeft zich die opmerking in zoverre aangetrokken dat het ‘onderzocht’ heeft of het wel kon. Daarbij nam het echter genoegen met een verklaring van het Finse bedrijf dat het vervoer zodanig ingericht zou worden dat “de hoogste vorm van veiligheid gegarandeerd kon worden en een enkele ononderbroken reis met van deur-tot-deurlevering.

In een geding om schadevergoeding betoogde het Duitse bedrijf dat die formulering niet naadloos paste op de aanbestedingseis van ‘zonder overslag of tussendistributie’. De rechter ging daarin mee. Sterker nog, die vond dat de verklaring van het Finse bedrijf niets zegt.

Hij vond dan ook dat het GVB niet op de trouwe ogen van het Finse bedrijf had mogen afgaan, maar zelf had moeten onderzoeken of het mogelijk zou zijn zonder overslag de kaarten van China in Amsterdam te krijgen. Met andere woorden, als een aanbestedende dienst commentaar krijgt van een inschrijver, dan zal de dienst daar meer mee moeten doen dan vragen aan degene die het contract wint, of hij voldoet aan de aanbestedingseisen.

Reageer op dit artikel
Lees voordat u gaat reageren de spelregels