nieuws

‘Verzekeraars AOV laten zzp’ers vaak in de kou staan’

bouwbreed Premium

‘Verzekeraars AOV laten zzp’ers vaak in de kou staan’

Verzekeraars halen alles uit de kast om zzp’ers bij arbeidsongeschiktheid niet uit te hoeven keren. Dat stelt Zelfstandigen Bouw (ZBo) op basis van honderden klachten die de belangenvereniging ontving.

ZBo heeft de klachten gebundeld in een zwartboek: ‘AOV: verzekerd van armoede’.

“Er komen zo veel klachten binnen dat ik onze leden niet meer durf te adviseren een aov-verzekering af te sluiten”, zegt ZBo-voorzitter Charles Verhoef. “Vaak trekken de verzekeraars ook nog aan het langste eind. Vergeten bij de aanvraag een bezoek aan een arts te melden, is al voldoende om niet uit te keren. En wat te denken van de timmerman die blind werd, maar geen uitkering kreeg omdat er geen aantoonbare fysieke oorzaak werd gevonden.”

De laatste tijd gaan steeds meer stemmen op om zzp’ers te verplichten zich te verzekeren. Maar veel zzp’ers in de bouw kunnen dat niet, weet Verhoef. “Boven de 45 jaar worden ze te oud bevonden, niet gezond genoeg omdat ze in hun jonge jaren medische klachten hadden. Of ze kunnen de premie van vele duizenden euro’s per jaar niet meer opbrengen.”

Verhoef vindt dat het debat niet moet gaan over verzekeringsplicht, maar “over het recht op een goede AOV die doorloopt tot aan de AOW-leeftijd. Zzp’ers met een zwaar beroep kunnen zich nu maar tot hun zestigste, soms maar tot hun 55e jaar verzekeren. Worden zij arbeidsongeschikt, dan loopt hun uitkering ook maar door tot die leeftijd door. De jaren tot hun AOW moeten zij maar zien te overbruggen.”

Reageer op dit artikel