nieuws

“Veel Groningers stellen verbouwing uit”

bouwbreed

“Veel Groningers stellen verbouwing uit”

Wie denkt dat het een bouwfeest is in het door aardbevingen getroffen gebied in Groningen komt bedrogen uit. Het feest moet nog beginnen.

Henk Schipper werkt bij bouwbedrijf Kooi uit Appingedam. Het bedrijf ligt op een steenworp afstand van het Centrum Veilig Wonen (CVW). Ideaal zou je zeggen. Toch weet de bouwer bescheiden de vruchten te plukken van de verbouwoperatie die door sommigen wordt ingeschat op een klus van miljarden euro’s.

Aardbevingsbestendig

Maar niet getreurd. Kooi, een van de grootste zelfstandige bouwbedrijven in de provincie Groningen, is een van de zeven bouwers die in opdracht van het CVW op zoek is naar de ideale methode om een corporatiewoning zowel aardbevingsbestendig als nul-op-de-meter te maken. De eerste 23 woningen zijn vorige maand opgeleverd, tien daarvan door Kooi.

Schipper: “Daarvoor moesten we ook investeren. In mensen, maar ook in machines en scanapparatuur, waarmee we de woningen digitaal kunnen inmeten. Op zoek naar de perfecte bouwkundige en warme jas.”

Zo min mogelijk overlast

Het eerste deel van de pilot is af, al was het niet gemakkelijk. Want hoe zorg je voor zo min mogelijk overlast?  De bewoners bleven gedurende de verbouwing van vier weken gewoon in hun woning. Er valt nog genoeg te leren.

Maar de leercurve stagneert. Voordat de schaalsprong naar in totaal 1650 rijtjeswoningen verder wordt uitgerold, is het wachten op een nieuwe reeks pilots, waaraan andere bouwers binnenkort beginnen. Door procedures, wensen van bewoners en corporaties beginnen zij later dan gepland.

Stagnerende bouw

In de tussentijd moet Schipper zijn mensen aan de kant houden of inzetten op andere opdrachten. Schipper begrijpt dat het CVW en de corporaties eerst de ervaringen van anderen willen afwachten, maar waarschuwt tegelijkertijd voor een stagnerende bouwstroom. “We kunnen onze mensen niet op de plank leggen.”

Het is geen vetpot, maar we zijn er wel blij mee

 Al met al leverde het aardbevingswerk (schadeherstel, versterken en nieuwbouw) de Groningse bouwer het afgelopen jaar ongeveer 15 procent extra bouwomzet op. “Het is geen vetpot, maar we zijn er wel blij mee”, meldt Schipper. Gelukkig trekt de nieuwbouw ook aan en is de bouwer niet afhankelijk van aardbevingen, hoe cru dat ook klinkt. “In Appingedam hebben we net zes aardbevingsbestendige nieuwbouwwoningen verkocht. De signalen dat het aantrekt, zijn er dus wel.”

Geen rijke regio

Gelukkig maar, denkt Rolf Koops van Bouwend Nederland. Want geloof het of niet, Groningen is geen rijke regio. “De Zuiderzeelijnmiljoenen die we kregen, maakt het beeld er ook niet beter op. Veel overheden bezuinigen namelijk op onderhoud of stellen dit uit. Zo zijn de investeringen in rioleringen naar een bedenkelijk niveau gezakt.”

In het aardbevingsdossier moeten spijkers met koppen worden geslagen, roept Koops. Vooral particuliere woningbezitters in beweging krijgen is lastig. “Veel Groningers stellen een verbouwing uit, omdat ze niet weten hoe dat later voor hen zal uitpakken, enhet ontbreekt aan duidelijke kaders en uitgangspunten. Dat maakt ze onzeker.”

Twijfels

De catalogusaanpak die de Nationale Veiligheidscoordinator Hans Alders voorstelt, zal soelaas bieden, denkt Koops. “Dit dossier schreeuwt om industrialisatie en innovatieve methodes. Voor elke woning een onderzoek uitvoeren en een bestek schrijven werkt gewoon niet. Je wilt ook dat mensen iets te kiezen hebben. Alders noemt het de bouwwinkel. Prachtig, maar zo ver is het nog lang niet.”

Dit dossier schreeuwt om industrialisatie

 Twijfels houden investeringen echter op. Ook bij schoolbesturen, ziet Koops. Deze besturen zullen besluiten moeten nemen die niet gemakkelijk zijn. Het is geen kwestie van ‘we trekken het plan uit de kast en beginnen er morgen aan’. Stel je eens twee dorpen voor met twee scholen en een krimpopgave. Ga je ze allebei versterken of durf je het aan om een nieuwe school te bouwen?”

Buitengewoon complex

Valt iemand iets te verwijten? “Wat levert dat op”, stelt Koops. “Het is buitengewoon complex. Maar als ik toch een advies mag geven aan de mannen aan de knoppen: benut de kennis van bouwbedrijven. Zet ze niet alleen in een uitvoerende rol. En houdt het level playing field in de gaten. Er moet een ondergrens zijn. Anders benadeel je bedrijven die wel in investeren in deze ingewikkelde opgave.”

Reageer op dit artikel