nieuws

Topmannen delen zorg over implementatie

bouwbreed Premium

Topmannen delen zorg over implementatie

De nieuwe Marktvisie moet vanaf woensdag een revolutie teweeg brengen in de bouwcultuur en aansturen op een innovatieve bouwsector met een gezond verdienmodel. Onvoldoende daadkracht en twijfelende achterblijvers zijn de grootste afbreukrisico’s, schatten Jan Hendrik Dronkers (Rijkswaterstaat) en Rob van Wingerden (BAM) in.

Beide topmannen vervullen een bestuursfunctie bij de Bouwcampus, waar woensdag ook de presentatie plaatsvindt van de nieuwe Marktvisie. Daaraan voorafgaand schetsen zij hun verwachtingen. Beiden zijn ervan overtuigd dat de verhouding tussen opdrachtgever en opdrachtnemer fundamenteel anders moet, compleet met gelijkwaardige en respectvolle verhoudingen. Vechtgedrag en opportunisme mogen niet langer domineren, maar kwaliteit en samenwerking moeten ruim baan krijgen.

De ambitie met de nieuwe Marktvisie is om uiterlijk in 2020 “te excelleren, als ‘bouwers van Nederland’, door betrouwbaar, aanspreekbaar en inspirerend te zijn. We werken voor burgers en bedrijven samen aan een veilig, leefbaar en bereikbaar Nederland.”

Cultuuromslag

Het werkt alleen als iedereen gelijk optrekt in een synchroon proces

Dronkers en Van Wingerden beseffen dat een cultuuromslag tijd kost en delen de zorg over het waarmaken van de ambities. BAM-ceo Van wingerden: “Cruciaal voor het succes van de Marktvisie zijn het tonen van leiderschap en de daad bij het woord voegen. De visie mag niet bij woorden blijven. Noodzakelijk is dat de leidinggevenden dit willen én kunnen doorvoeren in alle lagen van hun respectievelijke organisaties. Belangrijk is ook dat politiek en wetgevers ruimte bieden om te experimenteren, letterlijk en figuurlijk. Ook de marktpartijen dienen opdrachtgevers én elkaar daarin ruimte te geven. Het gaat alleen werken als iedereen gelijk optrekt in een synchroon proces. Het heeft geen zin als een van de betrokken partijen achterblijft.”

Rijkswaterstaat-topman Dronkers vult aan: “Ik ben enthousiast over de Marktvisie als resultaat van de gezamenlijke inspanningen van de markt en de opdrachtgevers. Nu is het zaak die energie vast te houden in de doorvertalingen die alle organisaties op elk niveau voor zichzelf moeten maken. Immers, zonder implementatie geen effect!.”

Voetnoten

Hoe lastig het is om de hele sector te doordrenken met het nieuwe gedachtegoed blijkt wel uit de voetnoten bij de ondertekening woensdag door Rijkswaterstaat, Bouwend Nederland, NL Ingenieurs, de Vereniging van Waterbouwers, MKB Infra, Uneto VNI en Astrin. Rijksvastgoedbedrijf omarmt het gedachtegoed en ProRail ondersteunt de beweging, maar heeft “meer tijd nodig om de eigen positie te bepalen”. Beide belangrijke bouwopdrachtgevers tekenen nu niet mee, terwijl ook de gemeenten, provincies en waterschappen ontbreken op het lijstje.Ambities Marktvisie:
 

Bron: Marktvisie

Reageer op dit artikel