nieuws

Persoonsgebonden luchtmetingen met Amerikaanse canistertechniek

bouwbreed Premium

Persoonsgebonden luchtmetingen met Amerikaanse canistertechniek

Met een canister in de borstzak maakt RPS het mogelijk heel nauwkeurig de persoonlijke blootstelling te bepalen aan schadelijke stoffen in de lucht.

Canisters voor het uitvoeren van persoonsgebonden luchtmetingen komen oorspronkelijk uit de Verenigde Staten. Ook in Azié wordt het al langer toegepast. Het Nederlandse ingenieursbureau RPS besloot enkele jaren geleden te investeren in de ontwikkeling van wat de RPS Collector is gedoopt.

Stationaire canister

Aanleiding was een meetprotocol van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) in 2013 heeft uitgebracht voor het uitvoeren van binnenluchtmetingen naar aanleiding van bodemverontreiniging. “Het RIVM concludeerde dat er gebruikgemaakt moest worden van canisters. Voor ons was dat reden om te starten met het verder ontwikkelen van de stationaire canister, die we al een aantal jaar gebruiken, tot een persoonsgebonden variant”, licht operationeel directeur Jan Kegelaer van RPS Analyse toe.

Lagere grenswaarden

De persoonsgebonden canister heeft de omvang van een gemiddelde smartphone en kan comfortabel in de ademzone van de persoon gedragen worden. Hij heeft een meetbereik dat in vergelijking met de traditionele mediumbemonstering duizend keer lager ligt. Dit komt omdat de bemonsterde lucht direct op de analyseapparatuur wordt gemeten. Bedrijven kunnen hiermee voldoen aan de steeds lagere grenswaarden. De bemonstering veriest geen gebruik van arbeidsintensieve pompen en ingewikkelde instelprocedures. Specifiek getraind personeel is overbodig. Medewerkers hoeven slechts één kraan te bedienen om de bemonstering te starten of te stoppen.

Stabiliteit gewaarborgd

De bemonstertijden voor het uitvoeren van persoonsgebonden luchtmetingen variëren van 15 minuten tot acht uur. De canisters zijn gemaakt van roestvast staal. Daardoor zijn ze robuust en heeft licht geen invloed op het monster. De binnenzijde is voorzien van de gepatenteerde Silonite-coating die chemisch verval voorkomt en andere externe factoren buitenhoudt, zodat de stabiliteit van het monster gewaarborgd is.

Canister in praktijk

Reageer op dit artikel