nieuws

Mosseltruc laat coatings beter vloeien

bouwbreed

Mosseltruc laat coatings beter vloeien

Een nieuw polymeer op basis van een trucje van mossels. Dat heeft de Wageningse promovenda Juan Yang ontwikkeld. Het polymeer zou verf op waterbasis beter kunnen laten vloeien en waterresistente coatings opleveren.

Milieuvriendelijke verf op waterbasis heeft nog altijd niet precies dezelfde eigenschappen als verf met oplosmiddelen. Zo vloeit de verf anders dan traditionele alkydsystemen. Waterafstotende eigenschappen meegeven aan een op water gebaseerd product is immers geen sinecure.

Promotieonderzoek

 Yang zocht daarom in haar promotieonderzoek naar een polymeer dat wel oplosbaar is in water, maar na het opbrengen zorgt voor waterresistentie. Hierbij liet ze zich inspireren door de mossel. Die kan zich onder water ergens goed aan hechten door bij zijn voet een draadje van een bepaald type eiwitten uit te scheiden. In die eiwitten treedt een reactie op, waardoor het draadje binnen een minuut niet langer oplosbaar is in water maar sterk en taai is geworden.

Polymeer imiteert hechtdraad schelpdier

 Naar de chemie van deze eiwitten is al veel onderzoek gedaan vanwege de hechtingseigenschappen, maar nog nauwelijks naar de onoplosbaarheid in water. Yang ontrafelt deze eigenschap in haar proefschrift dat ze vorige week verdedigde. Ze slaagde er vervolgens in om een polymeer te maken met deze in water reagerende eigenschap.

Minder zuur

Eén van de vereisten voor de uithardende werking van dit polymeer is dat de omgeving minder zuur moet worden. Dit biedt een aanknopingspunt voor de verfindustrie om watergedragen verf te verbeteren.

Het reagerende polymeer is mogelijk ook in andere situaties toepasbaar. Zo is de mosselchemie ook heel geschikt om antimicrobiële coatings te maken. Het onderzoek is mede mogelijk gemaakt door AkzoNobel.

Reageer op dit artikel