nieuws

Gevelsteen van geperst baggerslib

bouwbreed

Gevelsteen van geperst baggerslib

Voor een nieuw energieneutraal woningbouwconcept ontwikkelt EGM Architecten een gevelsteen van geperst baggerslib. Met een eigen print kan die smoel geven aan het concept.

Technisch ontwerper Hans van Pelt is er behoorlijk trots op dat EGM de slibsteen naar de woningbouw brengt. Afgelopen zomer deed het architectenbureau mee aan een prijsvraag voor een gevelconcept. Van Pelt: “De opdracht aan de deelnemende partijen was vooral om out-of-the-box te denken, niets was gek genoeg. We zijn toen allereerst in de bouwhistorie gedoken om te kijken wat consumenten mooi vinden. De Amsterdamse School blijkt het meest tijdloos te zijn. Reden om die als inspiratiebron op te pakken en in een eigentijds jasje te gooien.”

Tijdens de speurtocht kwam Van Pelt ook het product slibsteen tegen als vervanger van baksteen. Van Pelt: “We zijn met slibverwerker Netics uit Alblasserdam gaan praten. Zij persen uit slib grote blokken van 100x100x50 centimeter en gebruiken deze onder andere voor dijkversterkingen, natuurlijke oevers en golfbrekers. Wij hebben Netics de vraag voorgelegd om een kleine steen te persen en dat bleek te kunnen.”

Waar in het verleden de slibsteen struikelde over het trage verbrandingsproces en een hoog energiegebruik, daar wordt hier een andere procedé gebruikt. Van Pelt: “De stenen worden met zo’n hoge druk geperst dat het materiaal versteent. De sterkte is vergelijkbaar met die van kalkzandsteen. Ook de structuur doet daaraan denken, maar dan veel fijner.”

Als basis wordt baggerspecie gebruikt die eerst wordt gezeefd. Want kleine takjes, ventieldopjes en ander afval zijn niet gewenst. “Aan de specie wordt een mineraal toeslagmiddel toegevoegd en vervolgens wordt de steen geperst. De methode brengt met zich mee dat er ter plaatse kan worden gebaggerd, gefilterd en verwerkt. Alles wat je hoeft te doen, is een pers naar de locatie brengen waar het slib wordt gewonnen.”

De klant kan straks kiezen uit diverse reliëfs en formaten slibsteen. Van Pelt: “Er zijn veel individuele creaties mogelijk. Zo kunnen kopers letterlijk hun stempel op de woning drukken, terwijl eenheid in het gevelbeeld door het materiaalgebruik bewaard blijft.”

De ideefase is nu zo’n beetje afgerond, licht Van Pelt toe. “De grote blokken zijn getest en ontwikkeld samen met TNO. De kleine steen is een afgeleide daarvan. We staan nu op het punt ons idee naar de markt te brengen en zoeken daarvoor samenwerking met projectontwikkelaars en makelaars. We staan open voor ideeën.”

Vraag blijft of de vereniging Koninklijke Nederlandse Bouwkeramiek hierop zit te wachten. Van Pelt: “Grote baksteenleveranciers zullen aanvankelijk wel sceptisch zijn, maar ze zullen een innovatie als deze wel moeten omarmen. Het zijn nieuwe tijden. Ik vermoed dat de mannen in Alblasserdam het straks nog druk gaan krijgen.”

Reageer op dit artikel
Lees voordat u gaat reageren de spelregels