nieuws

Kant-en-klaar: Nieuwe kans voor oude flats

bouwbreed

Kant-en-klaar: Nieuwe kans voor oude flats

De meeste woningcorporaties hebben ze nog in hun woonvoorraad: oude portiekflats uit de jaren vijftig en zestig. In Den Helder gaf aannemer L. van der Wal & Zn twee lange flatgebouwen een nieuwe kans: door ze in tweeën te knippen.

Toen een paar jaar geleden het Duinpark in Den Helder deels werd ontwikkeld tot woningbouwlocatie, lagen de twee flats aan de Marsdiepstraat, elk zo’n 130 meter lang, als een betonnen barrière tussen de woningen en recreanten in het park en de oudere wijk erachter. Dat moest anders, vond de woningstichting Den Helder. De flats waren verouderd, maar verder in goede staat. “Om meer openheid in de wijk te krijgen is besloten om de twee grote flats te transformeren naar vier kleinere,” zegt projectleider Douwe de Graaf van bouwer Van der Wal. “Maar we zijn eerst begonnen met het verbeteren van de binnenkant. Dus nieuwe keukens, badkamers en toiletten. Pas daarna is het middendeel van beide flats ertussenuit gesloopt.”

Dat was constructief geen probleem. “De flats zijn goed gefundeerd. De vloer van de gebouwen met de fundering is ook gewoon blijven liggen. De voormalige tussenmuren hebben een nieuwe kalkzandsteengevel gekregen en zijn geïsoleerd en afgestuukt.”

Daarna werd de buitenkant aangepakt: naast schilderwerk zijn de appartementen voorzien van nieuwe balkons. ”Door gebruik te maken van Hi-Con-balkons in een nieuwe staalconstructie aan de voorgevel is het mogelijk om veel grotere balkons te creëren. Vroeger zat er een balkonnetje van 80 centimeter op, nu zijn ze 2 meter diep.”

Bij projecten als dit is het beperken van de overlast voor de bewoners een belangrijk onderdeel. “We hadden oorspronkelijk berekend dat we zo’n twaalf werkdagen nodig hadden per woning voor de binnenrenovatie, maar de opdrachtgever stond erop dat het in tien dagen moest. Dat hebben we voor elkaar gekregen. Omdat de nieuwe balkons pas in een latere fase kwamen, zaten ze niet binnen en buiten met bouwwerkzaamheden opgescheept.”

Maar de reacties waren positief. “Bewoners zijn echt blij, vooral met die nieuwe balkons. Door deze ingreep in het aanzicht ook veel vriendelijker geworden. Het ziet er nu gewoon supernetjes uit.”

Project: Renovatie portiekwoningen Marsdiepstraat Den Helder

Opdrachtgever : Woningstichting Den Helder

Aannemer : L. v.d. Wal & Zn.

Ontwerp : Opdrachtgever

Bouwtijd: 11 maanden

Bouwsom: 1,6 miljoen euro

Reageer op dit artikel

Gerelateerde tags

Lees voordat u gaat reageren de spelregels