nieuws

Unidek geeft gevelsysteem RC tot 7.0

bouwbreed Premium

Unidek geeft gevelsysteem RC tot 7.0

Unidek biedt met SIPS een damp-open gevelsysteem zonder dampremmende laag met RC-waarden tot 7.0.

SIPS staat voor Structural Insulated Panel Systems; in Unideks woorden ‘een prefab oplossing om de gevel te vullen en te isoleren’. Het systeem draagt ook het kozijn en de gevelbekleding. De basis bestaat uit een aantal sandwichpanelen. Deze worden in de fabriek gekoppeld tot een samengesteld gevelelement en op de bouwplaats gemonteerd tot een gevel. De gevelelementen kunnen verdiepingshoog worden geleverd. Het element weerstaat hoge windbelastingen en is te gebruiken voor overspanningen tot 5,3 meter. Het systeem komt, wat de fabrikant betreft, in grote lijnen overeen met de opbouw van zijn dakelementen.

Sparingen voor ramen en deuren zijn overal in de gevel te plaatsen. Per schroef kan er 16 kilo afschuifwaarde gerealiseerd worden, oftewel 160 kilo per vierkante meter gevelbekleding wanneer er tien schroeven per vierkante meter worden gebruikt. Schroeven kunnen aan de buiten- en de binnenzijde worden ingedraaid. Voor de buitenafwerking betekent dit ongelimiteerd schroeven in de dekhuid, zegt Karine Hermans van Unidek: “Het is niet nodig om de houten stijlen op te zoeken.” Schroeven aan de binnenzijde leidt niet tot vochtproblemen, omdat SIPS zonder dampremmende laag functioneert. En dat blijft het doen wanneer de gevelbekleding voldoende geventileerd wordt aangebracht, garandeert Unidek. De isolatieschil wordt nauwelijks onderbroken, wat zorgt voor een minimum aan koudebruggen en een maximaal thermisch rendement.

Het samengestelde gevelelement is opgebouwd uit volvlaks verlijmde sandwichpanelen met een kern van EPS Platinum die is voorzien van vier geïntegreerde verstijvers van 44 millimeter in het vierkant. Zowel de binnen- als de buitenzijde is afgewerkt met een 12 millimeter dikke P5-spaanplaat. Op bestelling brengt de fabrikant onder meer koppelregels aan, een randafwerking, folies en sparingen. EPS Platinum is brandvertragend gemodificeerd volgens NEN6065/6066. Een 12,5 millimeter dikke gipsvezelplaat maakt het sandwichpaneel 30 minuten brandwerend.

Unidek ontwikkelde SIPS naar eigen zeggen voor de periode na 2020, wanneer passiefbouwen de norm is. Hogere waarden voorkomen volgens de fabrikant dat een gebouw zijn waarde verliest door de komst van nieuwere, energieneutrale projecten. Nul-energie vraagt wat Unidek betreft om een nieuwe opbouw van de gevel.

Reageer op dit artikel