nieuws

Uitstel voor Rotterdamse wereldbollen

bouwbreed Premium

Uitstel voor Rotterdamse wereldbollen

De Deense kunstenaar Olafur Eliasson krijgt twee maanden uitstel om een definitief plan te maken voor een kunstwerk op het plein voor het nieuwe Centraal Station in Rotterdam. De gemeente en de kunstenaar hebben meer tijd nodig. Dat schrijft het AD. Het kunstwerk “Kissing Earth” bestaat uit twee doorzichtige, uit staal opgetrokken 10 meter hoge gele wereldbollen. Naar verwachting kost het project zo’n één tot anderhalf miljoen euro, waarvan de gemeente een half miljoen opbrengt.

De meningen over de “gele ballen” zijn verdeeld, zowel onder de Rotterdammers als in de politiek. Een deel van de gemeenteraad wil het nieuwe stationsplein vrijhouden van bouw- of kunstwerken en wil niet dat de gemeente er geld aan spendeert. Ook Jan Benthem, de architect van het stationsgebouw, wil liever dat het kunstwerk meer aan de zijkant van het plein wordt geplaatst, omdat de wereldbollen anders in het hart van de looproute staan.

Het kunstwerk moet eind 2016 op het plein staan, maar er gaan ook stemmen op om het beeld van Zadkine daar neer te zetten.

Reageer op dit artikel