nieuws

Oude treinloods wordt restaurant

bouwbreed

Oude treinloods wordt restaurant

De monumentale Polygonale Loods in de Tilburgse Spoorzone wordt herbestemd tot een restaurant en wijnbar. Uitbater EVE werkt daarvoor samen met BOEi, een non-profit organisatie met als doel het behouden van cultureel erfgoed zoals religieuze, agrarische en industriële monumenten. Het Utrechtse architectenbureau Zecc is uitgekozen om de plannen vorm te geven.

Impressie visie Polygonale Loods Zecc architecten

De Polygonale (meerhoekige) Loods uit 1937 is een blikvanger in de Tilburgse Spoorzone. In het gebouw konden zeven locomotieven voor onderhoud naar binnen worden gereden. Dat gebeurde door middel van een elektrisch aangedreven, ronddraaiend plateau, voor de loods. Sinds NedTrain het gebouw in 2011 verliet staat het leeg, al werd het sporadisch gebruikt voor tijdelijke evenementen.

Restaurant EVE

In oktober 2015 kocht het horeca-initiatief EVE het pand voor tweehonderd duizend euro van de gemeente Tilburg, met de bedoeling er een restaurant, foodmarket, wijnbar en terras van te maken. EVE staat voor Eten voor Eten, waarbij een deel van de opbrengst ten goede komt aan het World Food Programme van de UNHCR.

EVE sloeg in de afgelopen maanden de handen ineen met BOEi. Die organisatie heeft veel ervaring met de herbestemming van monumentale gebouwen. Eerdere projecten waar BOEi bij betrokken was, zijn onder andere de Zwarte Silo in Deventer en de Soyafabriek Cereol in Utrecht. “Een gebouw als de Polygonale Loods is voor ons een pareltje om aan te mogen werken”, zegt Arno Boon, directeur van BOEi. “De combinatie van de plek en het gebouw met de draaischijf verdienen een tweede leven. Samen met EVE geloven wij de nodige levendigheid in de Spoorzone te kunnen brengen.”

BOEi is aangetrokken voor de restauratie, herbestemming, investering en het beheer van de Polygonale Loods. EVE doet de exploitatie van de horeca en de foodmarket. Samen selecteerden ze het Utrechtse architectenbureau Zecc om het gebouw opnieuw vorm te geven en in te richten. In 2017 moeten de deuren van de gerestaureerde loods open gaan.

Reageer op dit artikel