nieuws

Megaprojecten overstijgen budget

bouwbreed

Megaprojecten overstijgen budget
"200407-sandouping-sanxiadaba-4.med". Licensed under CC BY-SA 3.0 via Commons

Van grote infrastructurele projecten, zoals de aanleg van vliegvelden, stuwdammen of spoorlijnen overschrijdt zeker 90 procent het budget en productietijd.

Dat blijkt uit onderzoek van Roland Berger Strategy Consultants. Het adviesbureau analyseerde wereldwijd zo’n 1000 megaprojecten en komt daarbij tot deze opvallende conclusie.

Volgens het rapport “Keep your megaproject on track” betreffen de kostenoverschrijdingen gemiddeld 55 procent. Ultieme uitschieter binnen de onderzochte projecten is de bouw van de Drie Kloven Dam in China, dat het budget overschrijdt met 402 procent (48 miljard dollar). Maar ook de Betuweroute met een overschrijding van 104 procent (2 miljard euro duurder) speelt mee in het internationale spel.

In de Nederlandse portefeuille zitten verder nog de Noord/Zuid lijn en IT-projecten van de overheid. In Duitsland wacht men in spanning af of de teller van de nieuwe luchthaven “Berlin Brandenburg Willy Brandt” ooit tot stilstand komt en zo ja: op welk astronomisch eindbedrag.

Reageer op dit artikel