nieuws

Investeringsplan Juncker vergt nog veel zendingswerk

bouwbreed Premium

Investeringsplan Juncker vergt nog veel zendingswerk

De wet- en regelgeving voor het Europese Fonds voor Structurele Investeringen (EFSI) is rond. Nu de uitvoering nog stimuleren, zodat de geplande 315 miljard euro worden geïnvesteerd.

Volgens vice-voorzitter Jyrki Katainen is het fonds verrassend snel gelanceerd. “We hebben inmiddels meer dan dertig projecten gefinancierd uit het fonds voor iets meer dan 5 miljard euro. Dat levert naar verwachting 23 miljard euro aan investeringen op in de reële economie”, zegt Katainen tegen EurActiv.

Hij verwacht dat de commissie erin zal slagen om binnen drie jaar voor ruim 300 miljard euro te investeren. Ook meent hij dat er nog veel zendingswerk zal moeten worden verricht om voldoende projecten van de grond te krijgen.

“Vanaf nu is de grootste uitdaging private investeerders bewust te maken van het bestaan van EFSI en wat dat fonds in de praktijk voor hen kan betekenen. We hebben goede voorbeelden nodig van projecten die dankzij EFSI van de grond zijn gekomen. Wij horen nog regelmatig van private equity fondsen dat ze nog nooit van EFSI hebben gehoord”, aldus Katainen.

Faciliteit

Ook andere potentiële stakeholders weten nog weinig tot niets van de investeringsfaciliteit. “Veel regionale bestuurders maken pas kennis met deze faciliteit op het moment dat we ze ontmoeten. Er is dus nog veel zendingswerk te verrichten. De mogelijkheden van financiering via dit fonds moeten beter bekend worden”, zegt Katainen.

Daarnaast wil hij lidstaten en de private sector helpen investeringsplatforms te creëren, zoals de Nederlandse Investerings Instelling (NII). Die kunnen een rol spelen bij het samenbrengen van vele kleine investeringen tot één investeringsmogelijkheid waardoor vooral de grotere investeerders sneller instappen. Ook kunnen ze helpen om de investeringen te financieren die banken niet willen ophoesten door de Europese eisen die aan banken worden gesteld.

Katainen wil zelf landen buiten de Europese Unie stimuleren in de EU-lidstaten te investeren. “Vooral China is daarin geïnteresseerd. En enkele landen in de Golf-regio hebben contact met ons gezocht. China heeft tot nu toe vooral geïnvesteerd in bestaande zaken, zoals energienetwerken. Ons doel is het land te interesseren in nieuwe investeringen”, zegt de Euro-commissaris.

Reageer op dit artikel