nieuws

Houten constructie ligt als tafelblad op twee bouwdelen

bouwbreed

Houten constructie ligt als tafelblad op twee bouwdelen

Elk jaar komen er massa’s toeristen naar de Keukenhof. De één miljoen bezoekers die dit bloembollenpretpark bezoeken, komen straks binnen via een nieuw entreecomplex.

Jaarlijks bewonderen één miljoen bezoekers zeven miljoen bloembollen in de Keukenhof en naar verwachting groeien die bezoekersaantallen de komende jaren. De bloemententoonstelling koos voor een nieuw entreegebouw om de bezoekers gastvrijer te ontvangen.

Het entreegebouw bestaat uit twee bouwdelen. In het hoogste gedeelte komt een souvenirshop, een kantoorgedeelte en de kassa. De bezoekers worden straks door het midden van het gebouw het park in geleid. Aan hun linkerhand vinden ze dan het restaurant en de toiletgroepen. Dit entreegebouw van meer dan 100 meter lang is een van de grootste Keukenhofprojecten ooit.

“Grappig is dat het gedeelte dat niet bebouwd is, het belangrijkst is”, vertelt IMd-directeur Pim Peters. “Straks komen hier alle bezoekers doorheen. In het schetsontwerp zaten er kolommen in dit entreegedeelte, maar daar was de opdrachtgever niet bovenmatig enthousiast over. We hebben een constructie voorgesteld waarin geen kolommen meer nodig zijn. Dit is logistiek veel beter en het sloot goed aan bij de wensen van de Keukenhof.”

In het entreegebouw speelt de constructie – en dan vooral die van het dak – een beeldbepalende rol. IMd Raadgevende Ingenieurs ontwierp een houten constructie die als een trapsgewijs tafelblad op de twee bouwdelen ligt. Houten liggers overspannen tot 25,2 meter met uitkragingen tot 10,8 meter. De houten dakconstructie wordt verspringend in hoogte aangebracht.

De houten dakconstructie moest een vakwerkuitstraling krijgen, zegt Peters. “Dit maakt dat we voor driehoekige elementen hebben gekozen. Driehoeken zijn vormvast en bieden de constructie stabiliteit.”

“Bijkomend voordeel is dat er in het entreegedeelte daglicht komt, waardoor de in- en uitgang goed herkenbaar is.”

Peters noemt het gebouw geslaagd in ontwerp, gebruik en constructie. “Uniek is dat de keuze van het constructieprincipe per bouwdeel is aangepast aan het gebruik en de optredende belastingen. Dit resulteert in een optimale inzet van de gekozen constructiematerialen. Het hogere gedeelte, met op de eerste verdieping kantoren, heeft betonnen kolommen die naast het dragen van de vloer en dak meteen de stabiliteit verzorgen. In het lagere gedeelte, waar geen vloer zit en grote transparantie is gewenst, hebben we voor slanke stalen kolommen gekozen.”

Voor de vloeren zijn diverse maatregelen toegepast om materiaal te besparen. Zo is er voor de verdiepingsvloer gekozen voor het gebruik van een gewichtsbesparende betonnen vloer. Peters: “Dit bespaart het nodige materiaal en de toepassing van balken, maar vermindert ook de belasting op de fundering. Het grote voordeel van deze toepassing is dat het op de eerste verdieping uitkragende bouwdeel zonder aanvullende overdrachtsconstructie door de verdiepingsvloer gerealiseerd kan worden.”

De bouw van het entreegebouw van De Keukenhof startte direct na de seizoenssluiting afgelopen najaar. Het gebouw wordt opgeleverd bij de opening van het nieuwe seizoen in 2017.


Projectgegevens

Architect: Mecanoo architecten
Adviseur: DWA BV
Aannemer: Van Wijnen
Constructeur: IMd Raadgevende Ingenieurs
Overigeadviseurs: Brabanders Bouw Adviesbureau

Reageer op dit artikel

Gerelateerde tags

Lees voordat u gaat reageren de spelregels