nieuws

Buitenkant oude fabriek hersteld

bouwbreed

Buitenkant oude fabriek hersteld

Corporatie De Woonplaats uit Enschede laat Timmer- en aannemersbedrijf De Vries textielfabriek Het Jannink restaureren. De fabrief is getransformeerd tot appartementencomplex. Voor het ontwerp tekende Boerman Kreek Architecten.

Het Jannink is gebouwd in 1900, de voormalige stoomspinnerij sloot in 1967. Na een renovatie zijn in 1982 op de eerste en tweede verdieping 106 kleine appartementen gerealiseerd. Op de begane grond kwamen zeventien appartementen. Het Textielmuseum verhuisde in 2008 naar Roombeek waar het onderdeel is van museum TwentseWelle.

Sindsdien is er niets meer aan gedaan, zodat de voormalige textielfabriek wel een restauratie kon gebruiken, zegt projectleider Rob Reuver van Boerman Kreek Architecten uit Steenderen. Vooral het metselwerk, de kozijnen en de beglazing van het rijksmonumentale pand hadden in de loop der jaren veel geleden. Voor het overgrote deel vindt de restauratie plaats aan de buitenkant, binnen blijft het gebouw ongeveer zoals het is.

Karakter

Hoofdaannemer De Vries uit Hummelo herstelt de gevels door een kleine 15.000 beschadigde stenen te vervangen. De voegen die niet goed meer zijn worden uit de gevel gebikt en eveneens vervangen. Waar nodig komt in de gevels de oorspronkelijke snijvoeg terug. De voegen die goed zijn, gaan nog ruim 35 jaar mee. De Vries herstelt de raamdorpelstenen en vervangt de beschadigde betonnen elementen. Op die manier wil de corporatie het karakter van het pand herstellen.

De binnenmuren van het voormalige museumgedeelte krijgen een opknapbeurt, evenals de ingang aan de oostzijde. Ook voor de bestaande deuren van vluchtwegen komen nieuwe.

Per appartement wordt gekeken of de beglazing aan vervanging toe is en of de kozijnen deels of helemaal moeten worden vervangen. Roosters in de kozijnen maken plaats voor glas. Hardglazen ramen vervangen de draairamen van de appartementen, terwijl de ruimte tussen de muren en de houten kozijnen wordt geïsoleerd en voorzien van nieuwe afdeklatten. Alle enkelglas gaat eruit, het glas tussen twee wooneenheden maakt plaats voor brandwerende beglazing.

Mulder Schilders Twente uit Almelo plaatst in de kozijnen de hardglazen ramen van BUVA’s serie ISO-1200. Die zouden de oorspronkelijke uitstraling van het karakteristieke pand het best kunnen bewaren. Het gebouw voldoet hiermee aan de huidige energetische eisen. De ramen zijn slank ontworpen en zijn voorzien van een keramische screen.

Reageer op dit artikel

Gerelateerde tags

Lees voordat u gaat reageren de spelregels