nieuws

Vluchtweg via het raam kan veiliger en ook veel eleganter

bouwbreed

Vluchtweg via het raam kan veiliger en ook veel eleganter

Een raamdorpel met een holte waarin een terugliggende horizontale staaf zit, tast de uitstraling van een gevel niet aan, terwijl er toch op eenvoudige wijze een touwladder aan valt te koppelen.

Het zal je maar overkomen. Er breekt brand uit in het huis waar je woont of in het bedrijfspand/kantoor waar je werkt en je enige uitweg blijkt via een van de ramen te zijn, meters boven straatniveau. Als de veiligheidsvoorzieningen goed zijn geregeld, is voor zo’n noodsituatie een moderne touwladder beschikbaar die je kunt vastzetten aan haken die aan de gevel zijn bevestigd. Als ze goed vastzitten, kunnen ze je leven redden, maar dat soort naar voren uitstekende voorzieningen zijn niet elegant en natuurlijk geen aanwinst voor een gevel.

Bovendien zouden ze verwondingen kunnen veroorzaken bij mensen die op andere momenten aan de gevel werkzaamheden moeten verrichten. “Er was een periode dat ik slecht sliep en dan ‘s nachts over allerlei dingen lag na te denken”, vertelt metselaar en stukadoor Michael Maas. “Toen kreeg ik opeens dit idee voor een beter alternatief, ben mijn bed uitgerend en heb het vervolgens urenlang op mijn laptop uitgewerkt, dat ging eigenlijk vanzelf. Daarna had ik echt het gevoel dat ik er ook iets mee moest doen. Maar ja, als jonge zelfstandige met een eenmansbedrijf is dat een hele klus.”

In zijn octrooiaanvrage stelt Maas een geprefabriceerd bouwelement voor, met aan de zichtzijde een verticale, halfcilindervormige uitsparing van minstens 4 centimeter breed en 3 centimeter diep. In die uitsparing zit – iets terugliggend – een horizontaal lopende staaf verankerd, bijvoorbeeld van rvs. De holte biedt voldoende ruimte om er tijdelijk een haak van een touwladder aan te kunnen koppelen. Maar natuurlijk ook om de zekeringslijn van bijvoorbeeld schilders of glazenwassers vast te zetten.

In de meest basale uitvoering gaat het om een baksteen die tijdens de productie prefab is voorzien van de holte en de staaf. Voor een touwladder zou je in dat geval twee van die speciaal geprepareerde bakstenen nodig hebben, met daartussen een gewone baksteen. Al dan niet gecombineerd tot een enkel element. Maar het kan ook gaan om een blok kalkzandsteen met twee uitsparingen.

Dorpel

Een interessante optie is een uitvoering in de vorm van een raamdorpel, die je bij renovatie zou kunnen meenemen als je toch al nieuwe kozijnen plaatst. “Ja, dat is mijn favoriet, een raamdorpel van bijvoorbeeld composiet, waarvoor je mallen kunt maken, voor alle mogelijke afmetingen. Dat is niet alleen bij renovatie interessant, maar ook bij nieuwbouw.”

Ik doe dit in mijn vrije tijd en ik heb er mijn eigen geld in gestopt

De uitvinder is druk bezig met het verder uitwerken van zijn idee, het opzetten van tests met zijn prototype en het zoeken naar investeerders. “Ik doe dit in mijn vrije tijd en ik heb er mijn eigen geld in gestopt. Toevallig had ik vanmorgen nog een gesprekje met iemand die erg geïnteresseerd is.” In dit stadium kan hij moeilijk inschatten wanneer zijn product op de markt komt. Maar dat het langer gaat duren dan een half jaar of zelfs een jaar, ligt wel voor de hand.

Octrooinummer: NL2012378
Houder: Michael Maas Metsel- en Stucwerken, Tilburg
Uitvinder: Michael Maas

Reageer op dit artikel