nieuws

‘Versnippering taken in bouwstelsel zorgelijk’

bouwbreed

‘Versnippering taken in bouwstelsel zorgelijk’

Bouwen zonder publieke toezichthouder. In Nederland vindt men dat spannend, zo niet gevaarlijk,  getuige de discussie over nieuwe wetgeving die al bijna tien jaar duurt. Wim Hoppenbrouwers, directeur van Seconed, begrijpt het sentiment, maar “in België werkt het al jaren zo.”

Een extra controle is prima, maar verwacht niet meer van ons.

“Ja, ja meneer Seco. Een extra controle is prima, maar verwacht niet meer van ons.” Hoppenbrouwers blikt op het kantoor in Breda terug op de aannemer die nou niet bepaald op de aanwezigheid en de bemoeienis van Seconed zat te wachten. De private toetser als vreemde eend in de bijt. En die komt nog uit België ook.

Niet gebruikelijk

“Ik was toch even van mijn stuk gebracht. Meneer Seco. Meneer Seco. Het is meestal Wim of meneer Hoppenbrouwers. Als men dit in Vlaanderen had gezegd, had ik er misschien wel mee kunnen leven. Het was bij een opstartvergadering. Wij drongen erop aan dat de wapeningstekeningen van de prefabliggers ter toetsing zouden worden aangeboden. Dat bleek niet gebruikelijk te zijn. Het betrof de uitbreiding van een station, een vrij groot werk dus. De belangrijke moederbalken waren allemaal prefab. Maar er klopte iets niet, bleek uit onze schaduwberekening. Door een verwarrende tabel in de rekennota werd er 33 procent te weinig wapening toegepast.”

Spiegel

Meekijken met de opdrachtgever en de aannemer. Waarschuwen als het mis dreigt te gaan. Alle partijen een spiegel voorhouden. Dat is was Seconed doet.

Zo kunnen we nog wel twintig verhalen vertellen.

“De stort stond al gepland. De aannemer besloot toch nog een keer te gaan rekenen. Hij bedacht een constructie met oplijmwapening. Dat kon uiteindelijk niet, omdat de lijm niet hittebestendig was. Bij brand zou dat tot problemen kunnen leiden. Resultaat: een paar maanden later werd de balk er toch uitgehesen en werden er correcte balken geplaatst. De eerst zo sceptische aannemer erkende dat wij tijdig aan de bel hadden getrokken en heeft ons nadien op andere projecten meermaals op vrijwillige basis ingezet. Zo kunnen we nog wel twintig verhalen vertellen.”

Te eng

Keer op de keer loopt de discussie vast in de stroop van belangen.

Marktpartijen zijn in staat om de rol van het gemeentelijke bouw- en woningtoezicht over te nemen. Zolang maar duidelijk is wie waar verantwoordelijk voor is, aldus Hoppenbrouwers.

Het is precies de discussie waar de Tweede Kamer al jaren mee worstelt. Het verlangen naar een ander bouwstelsel is aanwezig, maar keer op de keer loopt de discussie vast in de stroop van belangen: te duur, te ingewikkeld, te eng.

Bouwbesluit

Seconed is steeds vaker actief in Nederland. Het bureau begeleidt de verbouwing van het voormalige ministerie van VROM in Den Haag, speelde een rol bij het station van Arnhem en is ook betrokken bij de bouw van de Botlekbrug en de Spoorzone Delft.


Foto: Gérard Damoiseaux. Links op de foto Wim Hoppenbrouwers, rechts Marco Keijzer, van Seconed

Reageer op dit artikel