nieuws

Slim anker geeft balkons tweede leven

bouwbreed Premium

Slim anker geeft balkons tweede leven

 Vijf oude portiekflats in Geleen krijgen nieuwe balkons. Dankzij een gepatenteerd verankeringssysteem zijn die gemakkelijk opnieuw te gebruiken bij een ander project.

De doorgestorte balkons van de flatcomplexen aan de Geleense Oranje-laan werden vorig jaar zomer in allerijl onderstempeld, nadat bij inspectie was vastgesteld dat ze onveilig waren.

Corporatie ZOwonen ging op zoek naar een oplossing en kwam uit bij aannemer Heezen uit Eindhoven en de firma Normteq. De combinatie stelde voor nieuwe geprefabriceerde balkons te plaatsen met een nieuw inklikbaar verankeringssysteem. Dat systeem, genaamd sTiel, maakt het mogelijk de balkons zonder schade weer te verwijderen en opnieuw te gebruiken bij een ander project. De restlevensduur van de flats in Geleen is namelijk niet meer zo lang. De balkons overleven dat royaal. Voor de nieuwe situatie zijn alleen nieuwe ankers nodig, waar de balkons zo weer in worden geklikt.

De balkons zijn compleet geprefabriceerd in de fabriek van Normteq in Hengelo. De rand is vervaardigd van gelaserd en gezet plaatstaal waarin een goot is geïntegreerd. Aan één kant bevindt zich een perfect op het anker passend haakprofiel. Binnen de rand is een composiet-vloerplaat ingelegd. ZOwonen koos voor een antislipafwerking van het composiet, maar elke andere afwerking is denkbaar.
Omdat alle activiteiten in de fabriek of aan de buitenkant van de flats plaatsvinden, kunnen de huurders tijdens de renovatie in hun woning blijven. Heezen zaagt het oude balkon af, waarna Normteq het anker plaatst. Dat gebeurt deels op en deels aan de vloer. Het anker is stelbaar in drie richtingen.  
Daarna wordt het geprefabriceerde balkon aangevoerd, gemonteerd met ballustrade en al. Voor de plaatsing is geen steiger nodig. Normteq en Heezen plaatsen direct vanaf de vrachtwagen met de kraan. Op één dag kan de combinatie zestien balkons plaatsen.

Balkons van composiet zijn voor Normteq niet nieuw. Vorig jaar is een balkon aan een belastingproef onderworpen. Bij een belasting van 250 kg/m2 boog het slechts 0,84 millimeter door. De computerberekening vooraf voorspelde een doorbuiging van 1,7 millimeter, terwijl het Bouwbesluit voor grotere doorbuigingen toestaat. Speciaal voor de problematiek met de verzwakte doorgestortte bakons is het nieuwe inklikbare anker ontworpen. De eerste drie flats in Geleen zijn inmiddels uitgerust met de nieuwe balkons. Medio december beschikken alle vijf blokken weer over een veilige buitenruimte.

Reageer op dit artikel