nieuws

Overdragen van energie met geluid

bouwbreed

Overdragen van energie met geluid

Hoewel lucht niet zo’n geschikt medium is voor het overdragen van energie, is het promovendus Maurice Roes van de TU Eindhoven gelukt om 40 mW over enkele centimeters over te brengen. ‘Genoeg voor een sensor in een smarthome of in een pijpleiding’.

Roes wilde eigenlijk bijvoorbeeld een mobiele telefoon op kunnen laden op een afstand van een meter. Daarvoor zou een paar Watt overgebracht moeten worden. Het opladen van een mobiele telefoon of een elektrische tandenborstel blijft dus eenvoudiger en efficiënter met magnetische inductie. Maar voor sommige toepassingen, zoals overdracht van energie door metaal, is het gebruik van geluidsgolven veelbelovend. En in de medische sector zou het een operatie voor het vervangen van een batterij onnodig kunnen maken. De patiënt kan ‘bestraald’ worden met gericht, niet hoorbaar geluid, waarna de opgeladen batterij – bijvoorbeeld van een pacemaker – weer een aantal jaren mee kan.

Universitair docent

Na zijn promotie wordt Roes universitair docent bij de vakgroep Electromechanics and Power Electronics van de faculteit Electrical Engineering van de TU Eindhoven. Hij gaat niet verder met de overdracht van energie voor elektronica door middel van geluid, maar zou wel graag zien dat het project voortgezet wordt. De NASA heeft volgens hem reeds aangetoond dat het mogelijk is meer dan een kW akoestisch over te dragen, maar dan door een metaal, niet door de lucht.

Roes verwacht dat het overgedragen vermogen nog kan worden vergroot door allerlei maatregelen, zoals focussen met parabolische zenders. De proefopstelling van de promovendus bestond uit twee piëzoelektrische transducers, vergelijkbaar met een luidspreker en een microfoon.

Reageer op dit artikel