nieuws

Losse kanaalplaten in rechtbank

bouwbreed

Losse kanaalplaten in rechtbank

Bij de Tijdelijke Rechtbank in Amsterdam zijn circulaire remontabele kanaalplaten gemonteerd. Deze kunnen theoretisch oneindig worden hergebruikt.

Naast de milieuwinst levert deze techniek een flinke besparing op de bouwkosten. De kosten voor aanschaf en sloop van de betonnen kanaalplaten kunnen immers achterwege blijven. Kanaalplaten zijn een populair bouwmateriaal vanwege de relatief lage kosten en de goede prestaties op het gebied van brandwerendheid, draagvermogen, overspanning en geluidwerendheid.

Normaal gesproken worden kanaalplaten vastgestort aan de draagconstructie, een deklaag zorgt vervolgens voor koppeling van de kanaalplaten onderling. Hierdoor ontstaat horizontale stijfheid. “Dit maakt het onmogelijk om de elementen te hergebruiken zonder ze te moeten ‘downcyclen”, zegt Menno Rubbens van Cepezed Projects, dat de Tijdelijke Rechtbank ontwikkelt. Het ontwerp is gemaakt door Cepezed.

Cepezed Projects is al enige tijd bezig om vanuit haar Centra.al-concept gebouwen te ontwerpen als architectonisch hoogwaardige producten. In de Tijdelijke Rechtbank in Amsterdam komen veel principes samen die in dat concept zijn uitgewerkt. De rechtbank zal ongeveer zes jaar in gebruik zijn in Amsterdam. Het is de bedoeling dat het gebouw daarna wordt afgebrokenen op een andere locatie weer wordt opgebouwd.

Losse computervloer

De kanaalplaten die worden toegepast in de Tijdelijke Rechtbank zijn eenvoudige standaard vloerplaten waar wat kleine modificaties aan zijn gedaan. Rubbens: “Elke kanaalplaat is voorzien van vier stalen staven met schroefbussen aan het uiteinde. Twee lopen horizontaal en worden gekoppeld aan een stalen balk die alle kopse kanten van de kanaalplaten met elkaar verbindt, de andere twee zijn naar beneden gebogen en worden gekoppeld aan de staalconstructie die de horizontale stijfheid garandeert. Hierdoor kan in plaats van een gestorte dekvloer een losse computervloer worden toegepast die op zijn beurt ook weer demontabel is.”

Op 30 november is het circulaire project van de Tijdelijke Rechtbank Amsterdam onderdeel van het programma ‘Circulaire Stad – Bouwen met kringlopen’ in Pakhuis de Zwijger in Amsterdam.

Reageer op dit artikel