nieuws

Kooldioxide-injectie in stortbetonmortel

bouwbreed Premium

Kooldioxide-injectie in stortbetonmortel

De betonmortelcentrale van Vulcan Materials Company in het Amerikaanse Springfield is als eerste wereldwijd uitgerust met CarbonCure-technologie. Bij de productie wordt CO2 in de betonmortel geïnjecteerd.

Door de injectering treedt carbonatatie op in het verse beton. Die chemische reactie leidt tot nanodeeltjes van calciumcarbonaat (met als chemische formule CaCo3), waardoor het beton een betere pakking en dus grotere druksterkte krijgt. Volgens CarbonCure Technologies uit het Canadese Halifax verschilt de carbonatatie van de natuurlijke, die door de jaren heen plaatsvindt en leidt tot een verlaagde zuurgraad. Als de pH lager is dan 9,5 wordt de stalen wapening niet meer beschermd door passivering en kan corrosie optreden. Roest heeft een groter volume dan staal, zodat schollen beton losgedrukt kunnen worden. Dat risico bestaat volgens CarbonCure Technologies dus niet door de initiële carbonatatie van ‘groen’ stortbeton met geïnjecteerde CO2.

Vulcan Materials Company gebruikt kooldioxide afkomstig van industriële processen. De hoeveelheid wordt afgetrokken van de aan de betonmortel toegeschreven CO2-emissie. Dat levert een bijdrage aan de duurzaamheid. Daarom noemt de Vulcan Materials Company het product ‘groen’ beton. Maar niet alleen het klimaat is (relatief) gebaat bij de injectie van CO2. Volgens een presentatie van CarbonCure en de Universiteit van Toronto kan de 56-daagse druksterkte van het beton met zo’n 18 procent toenemen. Dat betekent dat met minder materiaal dezelfde prestatie geleverd kan worden, en dat is goed voor het milieu.

Onze technologie biedt een antwoord op de vraag naar duurzame bouwproducten

CarbonCure Technologies beschouwt de samenwerking met Vulcan Materials Company als eerste stap op weg naar de miljarden van de wereldwijde betonmortelindustrie. “Onze technologie biedt een antwoord op de vraag naar duurzame bouwproducten”, aldus Rob Niven, oprichter en directeur van CarbonCure Technologies. 

In Nederland is de technologie nog onbekend. “We zijn niet echt op de hoogte ervan”, reageert Wim Kramer het Cement- en Betoncentrum. Ook Jan Heuveling van de Vereniging van Ondernemingen van Betonmortelfabrikanten in Nederland (VOBN) kan niet meteen reageren op het nieuws. 

Ik betwijfel of de passivering van de wapening in stand blijft

Mantijn van Leeuwen, directeur van het Sustainable Concrete Centre van CRH in Oosterhout kent de technologie wel. “Onze Amerikaanse bedrijven maken er gebruik van. Een oude truc van betontechnologen is beton sterker maken door gassen door de droogkamer te leiden. CarbonCure heeft de curing vervolmaakt. Maar ik betwijfel of de passivering van de wapening in stand blijft.

Reageer op dit artikel