nieuws

‘Installatie dak-PV moet efficiënter’

bouwbreed

‘Installatie dak-PV moet efficiënter’

Terugdringing van de installatiekosten van PV-techniek op daken moet de komende jaren de belangrijkste bijdrage leveren aan het rendabeler maken van deze techniek, stelt zakenbank Lazard.

Lazard heeft een internationale studie gemaakt van de ontwikkelingen in energieopwekking en -opslag. Ondanks spectaculaire prijsdalingen van PV-technologie blijkt de toepassing op daken van gebouwen zonder subsidies nog steeds niet concurrerend met conventionele energie. De onderzoekers zijn ervan overtuigd dat dit beter kan. In het oog springt verder dat grote doorbraken zijn te verwachten van opslagsystemen voor de oplossing van het probleem van de ongelijktijdigheid van productie en vraag.

Buurtaccu’s

Marktdoorbraken voor opslagsystemen zullen plaatsvinden door flinke prijsdalingen in de komende vijf tot zeven jaar. Diverse technieken zoals (buurt)accu’s staan, constateert Lazard, op het punt de meest kostenefficiënte oplossing te worden. Ze zullen het winnen van een gangbaar alternatief: de stand-by gehouden gasgestookte productiecapaciteit.

Dalende prijzen zorgen ervoor dat de markt voor opslagsystemen volume krijgt. Dit zal de innovatie weer extra vaart geven, schetsen de onderzoekers. In beeld komt eerst opslag voor grotere bedrijven en woongebieden. Voor individuele huishoudens zou het niet gauw rendabel worden om met een combinatie van zonnepanelen en een opslagsysteem ‘off grid’ te gaan.

Grootschalige zonne-energieopwekking met PV-techniek blijkt net als een groot deel van de windenergieproductie op veel plaatsen intussen al zonder subsidie concurrerend met fossiele energie. Prijsdalingen voor PV-techniek op daken gaan trager. Reden de komende jaren vaart te zetten achter een betere aanpak, luidt de boodschap. Bouwers, installateurs en toeleveranciers moeten gezamenlijk werken aan efficiëntere plaatsingstechnieken. Door tegelijk een geoliedere keten te organiseren, zouden nog meer kostenbesparingen in het verschiet liggen.

Lazard levert diensten aan spelers in de energie-industrie in de volle breedte: zowel in de alternatieve als in de traditionele sectoren. Voor de laatste heeft Lazard ook nog een opsteker: hun overbodigheid is niet in zicht.

Reageer op dit artikel