nieuws

‘Ingenieursbureaus lieten hun oren hangen naar het grote geld’

bouwbreed

‘Ingenieursbureaus lieten hun oren hangen naar het grote geld’

Ga eerst met een ecoloog aan de slag voor je een stedenbouwkundige inschakelt, betoogt de “groene visionair” Nico Wissing. “Dan heb je later ook geen last van bezwaarmakers die zich zorgen maken over vijf egels.”

De stad versteent. Met alle problemen vandien; wateroverlast, hittestress, energieverspilling, strooilicht en ga zo maar door. Wissing ziet het al dertig jaar gebeuren. En al reist hij de wereld af met handelsmissies en groene oplossingen, bouwen met de natuur zit nog steeds niet in de genen van de gemiddelde ontwikkelaar. In tegendeel: “We verwoesten steeds meer.” Wat doet een wereldreiziger uit de Achterhoek die “bizarre” plannen bedenkt?

Ik probeer de natuur en het gebouw te integreren.

“Ik probeer de natuur en het gebouw te integreren. Niet heel artificieel, maar met hetgeen er is. Bij bouwprojecten wordt te weinig gekeken naar de mogelijkheden van de aanwezige natuur. Te veel mensen hebben een netheidscomplex en willen alles opgeruimd hebben.”

Het tij lijkt te keren. Bij een ziekenhuis mag hij vanaf het begin meedenken. “Zij willen weten wat een goede buitenruimte ze oplevert. Wij zeggen dat patiënten sneller genezen en groen zorgt voor minder stress. De grap is ook dat het niet meer kost.”

Ingenieurs

Alles wat er van oorsprong lag, werd weggehaald.

Goedbedoelde pogingen zijn er ook. Voor een serie nul-op-de-meterwoningen werden overal wabi’s aangelegd. “Maar alles wat er van oorsprong lag, werd weggehaald.” Hij haalt uit naar gerenommeerde ingenieursbureaus. “Ook zij lieten gebeuren dat gemeenten vooral grote gebouwen nastreefden ten koste van de natuur. Allemaal lieten ze hun oren hangen naar het geld. Wat dat betreft is het wel wonderlijk dat al die bureaus nu vooraan staan om te vertellen wat er moet gebeuren.”

Madelieven

Als je het de mensen vertelt, valt vanzelf het kwartje.

De ontwikkelaar is aan zet, vindt Wissing. “Hij moet de consument er direct bij betrekken, want er zit zoveel waarde in de natuur. Wij (Nico Wissing en Lodewijk Hoekstra, red) lieten toekomstige bewoners in opdracht van de corporatie bepalen hoe hun tuin er uit moest zien. Wat zijn uw wensen, vroegen we. Allemaal kozen ze voor groene tuinen, met appelbomen, gazons met madelieven erin of tegels die water kunnen opnemen en hagen van bloemen en vruchten: sociale schuttingen. Met andere woorden: als je het de mensen vertelt, valt vanzelf het kwartje. Keren de vogels terug en zijn de kinderen weer gelukkig en is er minder agressie en obesitas in de woonwijk.”

Reageer op dit artikel