nieuws

E-Stop helpt schade beperken aan stucwerk rond aansluitdoos

bouwbreed

E-Stop helpt schade beperken aan stucwerk rond aansluitdoos

Een zelfklevende ring met schroefgaten helpt schade aan stucwerk rond elektrapunten te voorkomen.

Ron Roest van E-Stop uit Hoofddorp biedt zijn gelijknamige stucring aan in uiteenlopende uitvoeringen. Eén van de uitvoeringen wordt over de aansluitdoos op de gipsplaat geplakt. De ring heeft ook schroefgaten zodat die ook op de aansluitdoos kan worden geschroefd. De stukadoor werkt de gipsplaat af waarna de elektromonteur bijvoorbeeld stopcontacten en schakelaars boven een perfect rond gat kan monteren. De leverancier biedt ook een uitvoering voor steenachtige ondergronden. Die moeten op de aansluitdoos worden geschroefd omdat de kleefstrook niet aan de ondergrond hecht. Deze versie komt met speciale afdekkapjes die de inbouwdoos vrijhouden van stucwerk, zegt Roest. “De bestaande afdekkapjes van de montagedozen dekken de schroefjes af waardoor deze niet teruggeplaatst kunnen worden wanneer de E-Stop aan de inbouwdoos wordt gemonteerd.”

E-Stop levert zijn ringen in een enkelvoudige uitvoering voor een enkel stopcontact/schakelaar en in een 2-, 3-, 4- en 5-voudige variant voor gecombineerde elektrapunten. De ringen zijn 3, 6 of 10 millimeter dik. De standaarddikte van het stucwerk is 3 millimeter. De uitvoeringen van 6 en 10 millimeter zijn voor het geval er dikker gestuct moet worden door beschadigingen en/of scheeflopende wanden. “De ringen lopen zo altijd gelijk met het stucwerk”, zegt Roest. E-Stop adviseert de ringen ook voor het monteren van plafondspots.

Een gemiddelde woning telt zo’n zeventig elektrapunten. De stukadoor smeert de uitsparing voor het stopcontact half dicht. De elektricien slaat het overstekende stucwerk weg om ruimte te maken voor het elektrawerk. Zo ontstaat een rafelige rand met zicht op gipsplaat en montagemateriaal.

“De herstelkosten voor slecht afgewerkt stucwerk bij stopcontacten en spotjes bedraagt per woning al snel honderden euro’s voor eenvoudig wit stucwerk, tot duizenden euro’s bij grotere woningen en aan gesausd stucwerk”, zegt Roest.

Reageer op dit artikel