nieuws

Construbadge: iedere bouwvakker in beeld

bouwbreed Premium

Construbadge: iedere bouwvakker in beeld

Iedere Belgische werknemer op bouwprojecten vanaf 800.000 euro heeft sinds 1 oktober een Construbadge. De visuele identiteitskaart, met foto en gegevens van drager en werkgever, moet in 2016 ook verplicht wordt voor buitenlandse arbeiders.

De kaart is vooral gericht tegen sociale dumping. Duizenden Belgische bouwbanen gingen de afgelopen jaren verloren aan buitenlandse bedrijven die onder de marktprijs werken en sociale regels overtreden. Nu al krijgen buitenlanders voor wie een Limosa-aangifte is gedaan de kaart.

Staatssecretaris Bart Tommelein (bestrijding sociale fraude) en de Belgische werkgevers en vakbonden willen dat de Construbadge volgend jaar voor hen verplicht wordt. In 2018 moet de aanwezigheidsregistratie op alle Belgische bouwwerven gelden. De Belgische regering wil daarnaast het meldingssysteem voor buitenlandse werknemers (Limosa) aanscherpen en het aantal (buitenlandse) onderaannemers beperken.

Reageer op dit artikel