nieuws

Conflict over versterkingsopgave Groningen

bouwbreed

Conflict over versterkingsopgave Groningen
KNMI

De versterkingsopgave in Groningen is mogelijk toch veel groter dan gedacht. Deskundigen die in opdracht van minister Kamp aan een norm voor aardbevingsbestendig bouwen werken, twijfelen sterk aan de laatste kaart van het KNMI waarop de seismische dreiging staat aangegeven.

Hans Alders, de Nationaal Coördinator Groningen, concludeerde in augustus dat de effecten van aardbevingen minder groot zijn dan tot dat moment werd aangenomen. Niet meer dan honderdduizend woningen, maar slechts tienduizenden woningen zouden moeten worden aangepakt.

Nieuwste kaart

Alders herhaalde vorige week die boodschap. Hij baseert zich daarvoor op de nieuwste PGA-kaart van het KNMI, waarop de seismische dreiging staat aangegeven. Tijdens een persconferentie presenteerde hij deze kaart. Volgens de bewuste kaart is het kwetsbare gebied minder groot en zijn de verwachte bevingen minder sterk. De Commissie Meijdam, die minister Kamp adviseert over de te gebruiken bouwnormen in het aardbevingsgebied, stelde vorige week voor om de KNMI-kaart te gebruiken tot in elk geval 1 januari 2017.

Kritiek

Uit onderzoek van Cobouw blijkt dat er veel kritiek is op deze kaart. De makers van een Nationale Praktijk Richtlijn (NPR) voor aardbevingsbestendig bouwen (ook in opdracht van Kamp) moeten nog hun oordeel vellen over de nieuwe inzichten. In deze werkgroep zitten afgevaardigden van de NAM, het KNMI, TNO en TU Delft.

Economische Zaken niet gelukkig met de discussie

De normenmakers uit de NPR-commissie twijfelen aan de KNMI-kaart, omdat er een ander rekenmodel is gebruikt en andere data. Meerdere bronnen geven aan dat het ministerie van Economische Zaken niet gelukkig is met de discussie, die weken geleden ontstond in de normcommissie omdat het daardoor allemaal langer zou gaan duren.

‘Niet handig’

Joost Walraven, voorzitter van de NPR-werkgroep en emeritus hoogleraar betonconstructies aan de TU Delft, noemt het aanwijzen van de omstreden KNMI-kaart door Meijdam en Alders “niet handig”. Verder benadrukt hij dat zijn commissie de “best mogelijke kaart” in de NPR zal opnemen.

Iets lagere of hogere getalletjes misschien kwestie van miljarden

Walraven bevestigt dat de PGA-kaart van grote betekenis is. “Die bepaalt hoeveel gebouwen je moet aanpakken, hoe je ze moet versterken en waar.” Meerdere bronnen geven aan dat iets lagere of hogere getalletjes miljoenen, misschien wel miljarden euro’s kunnen schelen.

Onzekerheden

In de NPR-werkgroep heerst ook ergernis over het advies van de Commissie Meijdam aan minister Kamp om de aardbevingsnorm voorlopig niet in het Bouwbesluit op te nemen. Dat zou eigenlijk per 1 december gebeuren, maar volgens Meijdam is dat niet mogelijk. “Er zijn nog onzekerheden over de praktische berekeningsmethoden. Deze onzekerheden vergen één tot twee jaar nadere studie”, schrijft hij in zijn advies aan de minister.

‘Niet waar’

“Pertinent niet waar”, verklaren meerdere leden van de NPR-groep. Walraven bevestigt dat in een interview met Cobouw. “We zetten nu de puntjes op de i. Over een paar weken is de definitieve versie klaar.” Hoe Meijdam bij zijn conclusies komt dat de NPR nog lang niet rijp is voor het Bouwbesluit, is Walraven niet duidelijk: “Wij hebben ze verteld dat we de deadline van 1 september niet zouden halen en dat we nog twee maanden extra nodig hadden. Eén december was misschien niet haalbaar, maar 1 januari nog steeds wel. Wij vinden het ook vreemd dat we het eindrapport niet hebben gezien voordat het naar de minister ging.” Andere leden van de werkgroep vinden het opmerkelijk dat de commissie Meijdam zo weinig bouwkennis in huis heeft.

Onthutst

Tot in elk geval komend voorjaar komt de NPR niet in het Bouwbesluit, laat een woordvoerder van minister Kamp weten. “Dan wordt duidelijk wat er met de norm gebeurt. Maar NEN kan de norm voor die tijd altijd publiceren”, luidt de nuance.

Het is alsof de Commissie Meijdam Russische roulette speelt

Over de omstreden PGA-kaart laat het ministerie van Economische Zaken weten dat Kamp pas eind dit jaar een definitief besluit neemt. Dick Kleijer, secretaris van de Groninger Bodem Beweging, is onthutst over de bevindingen van Cobouw. “Het is alsof Alders en de Commissie Meijdam Russische roulette spelen.”

Oude kaart KNMI

Reageer op dit artikel