nieuws

Arena moet nieuwe gebruikers trekken naar Parijse zakenwijk La Defense

bouwbreed Premium

Arena moet nieuwe gebruikers trekken naar Parijse zakenwijk La Defense

Een reusachtige sport- en concertarena moet de Parijse zakenwijk La Défense nieuw leven inblazen. Vooral de akoestische eisen zijn streng en vragen veel aandacht van aannemer Vinci.

De bouw van de Arena Nanterre is sinds begin vorig jaar in volle gang. Aannemer Vinci heeft nog iets meer dan een jaar te gaan tot de officiële opening. De overdekte sporttempel verrijst op een steenworp afstand van de Grande Arche, de rechthoekige triomfboog die meer dan welk ander bouwwerk uitgroeide tot symbool van het zakendistrict aan de westkant van Parijs.

De Arena ligt op de as die deze boog verbindt met de veel bekendere Arc de Triomph die Napoleon begin 19de eeuw voor zichzelf liet neerzetten. Dat de Fransen wel van symboliek houden blijkt wel uit het feit dat architect Christian de Portzamparc de Arena maar één ingang gaf, die precies aan die as ligt. Een reusachtige opening in de gekromde doos die hij ontwierp. Afhankelijk van het type evenement dat erin plaatsvindt, moeten er 10.000 tot 40.000 bezoekers door naar binnen. “Heel anders dan bij andere stadions”, meldt Pierre-Emmanuel Escoffier van het architectenbureau enhousiast. “Ingangen zijn juist altijd zo goed mogelijk over de hele omtrek verdeeld teneinde de bezoekersstromen goed te spreiden.”

En er is wel meer afwijkend aan de Arena, laat Escoffier zien tijdens een rondleiding door de bouwput. De tribunes lopen bijvoorbeeld niet rond, maar dood op een blinde muur. Ook het oppervlak aan kantoor en andere ruimten overstijgt royaal dat van het gemiddelde stadion: 30.000 vierkante meter.

Scheiding

Die blinde muur vormt de harde scheiding tussen de twee delen van het complex. Hij wordt bekleed met een dik pakket geluidsabsorberende materialen en een reusachtig led-scherm. Daar kunnen tijdens sportevenementen herhalingen worden getoond. Bij concerten of andere evenementen kunnen projecties plaatsvinden van camera’s die inzoomen op de sterren op het podium.

De Arena wordt namelijk niet alleen bespeeld door een rugbyclub, maar zal onderdak bieden aan heel uiteenlopende evenementen. Dat moet meer reuring brengen naar het buiten kantoortijden soms uitgestorven La Défense. De wijk waarvan de oudste gebouwen ruim 50 jaar zijn, staat komende jaren voor een grote renovatie-opgave. De masterplannen willen de monofunctionele zakenwijk geschikter maken voor wonen en recreatie.

Arena Nanterre

De betonnen ruwbouw van de Arena is grotendeels klaar, toont Escoffier. Het leeuwendeel is in het werk gestort, de betonnen kraag langs de dakrand bestaat uit geknikte en gekromde prefabpanelen. Vinci is momenteel vooral druk bezig met de opbouw van de eerste van vier vakwerkspanten die het dak gaan dragen. Daarvoor zijn tijdelijke stalen hulptorens opgebouwd en heeft hijsbedrijf Sarens één van zijn grootste kranen naar de bouwplaats gedirigeerd. De stalen dakspanten overspannen zo’n 130 meter en worden 14 meter hoog.

“Op de eerste tekeningen stond nog een beweegbare dakconstructie”, vertelt Escoffier. “Maar die is uiteindelijk geschrapt vanwege de hoge eisen aan geluidwerendheid. Er wonen immers nu al mensen in de directe omgeving en dat worden er in de toekomst alleen maar meer. Die moeten geen last hebben van de evenementen. De dunne transparante en beweegbare overkapping uit de eerste ontwerpen sneuvelde daarom al snel. Om het geluid goed af te vangen, wordt het dakpakket opgebouwd uit lagen van membranen, afgewisseld met minerale wol. In totaal bijna 1,5 meter dik. Bovenop komt een afwerking van Kalzip-dakplaten.”

Tegen het beton van de gevel dat nu nog het beeld domineert, komen gekromde aluminium panelen. Reusachtige lamellen eigenlijk die alleen een esthetische functie hebben. Met geïntegreerde ledlampen kunnen ze in alle denkbare kleuren oplichten. Een eerste proef met een serie panelen die Vinci alvast tegen de gevel heeft gemonteerd, ziet er volgens Escoffier veelbelovend uit. “Want die beoogde publieksmagneet in de zakenwijk die de komende jaren ook een woon- en entertainfunctie moet krijgen, moet ook in het donker natuurlijk fraai oplichten. Anders trek je geen mensen.”

Reageer op dit artikel