nieuws

Windmolens draaien echt niet meer op subsidies

bouwbreed Premium

Windmolens draaien echt niet meer op subsidies

De wereld is bezig met een energietransitie. Zelfs de banken doen eraan mee. Zeker nu het ernaar uitziet dat de doelstellingen van het Energieakkoord niet worden gehaald, is versnelling van de transitie nodig. Het goede nieuws: windmolens hoeven niet meer op subsidie te draaien.

Windenergie is momenteel de goedkoopste energie in zowel Duitsland als het Verenigd Koninkrijk, zelfs zonder subsidies. Dat blijkt uit een analyse van Bloomberg. Het is voor het eerst dat deze drempel is genomen in een van de economieën van de G7.

Een ander bericht: steeds meer banken keren steenkool de rug toe. Citigroup is na Bank of America en Crédit Agricole de derde grote bank dit jaar die geen geld meer wil uitlenen aan mijnbouwbedrijven. Daardoor kunnen bedrijven die steenkool delven, nieuwe projecten moeilijker financieren. Bij Citigroup moet het topmanagement leningen aan zulke bedrijven nu eerst goedkeuren . De leningen moeten voldoen aan strengere ethische richtlijnen.

Ook centrale bankiers weten het inmiddels. Na Mark Carney van Bank of England waarschuwt ook Klaas Knot van De Nederlandsche Bank voor de financiële en economische gevaren van klimaatverandering.

Vliegwieleffect

In de analyse van Bloomberg wordt erop gewezen dat sprake is van een vliegwieleffect. De opkomst van wind- en zonne-energie zorgt er in feite voor dat gas- en kolencentrales duur worden.

Wie steekt nu nog een miljard in een centrale, terwijl onduidelijk is in welk tempo de investering is terug te verdienen, vraagt Bloomberg zich af. Niemand dus. En dat komt omdat elke kilowatt hernieuwbare energie die wordt toegevoegd, de terugverdientijd van fossiele centrales verlengt en de prijs van fossiele brandstof stijgt. Dat versnelt weer de investeringen in hernieuwbare energie, denken de analisten van Bloomberg.

Probleem blijft dat hernieuwbare bronnen als wind en zon geen continu vermogen kunnen leveren. Zonnepanelen hebben ongeveer 20 procent rendement, windmolens 37. Gas- en kolencentrales zitten op 70 respectievelijk 82 procent.

Bloomberg denkt echter niet dat dit de verdere groei van hernieuwbare energie zal vertragen, integendeel. Die zal versneld doorgaan. Dat betekent echter wel dat er nog innovaties nodig zijn. Die kunnen liggen op het gebied van opslag van elektriciteit. Er zijn geleerden die verwachten dat als iedereen elektrisch gaat rijden, de opslagcapaciteit van al die auto’s voldoende is.

Verder kan de speurtocht naar meer continue hernieuwbare bronnen helpen. Daarbij gaat het nu vooral om blauwe energie waarbij het potentiaalverschil tussen zout en zoet water wordt benut, evenals getijdecentrales.

Wat de toekomst ook gaat brengen, één ding is zeker. Grootschalige centrales komen er niet meer bij.

Reageer op dit artikel