nieuws

Weg vrij voor Skaeve Huse

bouwbreed

Weg vrij voor Skaeve Huse

De Raad van State heeft de protesten van omwonenden tegen de bouw van acht chaletwoningen aan de rand van Nijmegen grotendeels afgewezen. De gemeente moet wel enkele groenvoorzieningen treffen om de nieuwbouw beter in het landschap te laten passen.

De Skaeve Huse, in de volksmond ook wel aso-woningen genoemd, zijn een Deens concept waarbij mensen die in reguliere wijken te veel overlast veroorzaken, veelal in demontabele woningen kunnen worden opgevangen. Zo’n zeventig gezinnen uit de nabijgelegen wijk Weezenhof hadden bezwaar tegen de komst omdat ze vreesden voor overlast. Ook in andere gemeenten bestaan inmiddels al enkele jaren Skaeve Huse, maar volgens een rapport van SEV uit 2010 blijkt dat er maar zelden sprake is van overlast. De ruimte die bewoners krijgen blijkt vaak een positief effect op hun gedrag te hebben.

Reageer op dit artikel